IDPI: Izetbegović i Bajrović javnost obmanjuju “točnim brojevima”; nije mjerodavan postotak Hrvata nego njihov ustavni status

Vrijeme:1 min, 9 sec

 

Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) odgovorio je na tvrdnje predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića, te radikala, kroatofoba i “Twitter jurišnika” Reufa Bajrovića koji pokušavaju izračunati sve ono što Hrvati imaju kako bi potkrijepili svoje teze o tome da su Hrvati prezastupljeni u svim institucijama i tijelima vlasti u BiH, a pri tome zanemarujući Ustav Bosne i Hercegovine.

– Reuf Bajrović i Bakir Izetbegović manipuliraju „točnim brojevima“. Za raspodjelu vlasti u BiH nije mjerodavan postotak Hrvata nego njihov ustavni status, stoji na početku serije tweetova IDPI-a.

 

 

U IDPI-u dodaju da su sukladno Daytonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, Hrvati konstitutivan/ustavotvoran/državotvoran narod.

“Kao takvi, kroz mehanizme pariteta i konsenzusa, moraju biti jednakopravni s Bošnjacima i Srbima u Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara BiH, Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, (prilikom izbora, op. HMS) Predsjednika Federacije BIH i u Vladi FBiH”, navodi se.

Tako u posljednjem tweetu IDPI pojašnjava da su tijekom dosadašnjih 25 godina od prvih izbora, Hrvati 12 godina imali 0% vlasti u Predsjedništvu BiH; 5 godina 0% vlasti u instituciji predsjednika Federacije BiH i 6 godina 0% vlasti u Vladi Federacije BiH.

“Stoga i 0% direktora i ostalih „funkcija“ koji su se u tim razdobljima imenovali u Predsjedništvu BiH, (od strane, op) Predsjednika FBiH i Vladi FBiH”, stoji u posljednjem tweetu IDPI-a na ovu temu.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)