Europska unija o navodnom non paperu o promjeni ovdašnjih granica: “Mi ga nismo vidjeli”

Vrijeme:1 min, 10 sec

Nikakav “non paper” o prekrajanju granica na zapadnom Balkanu nije kružio među članovima Europskog vijeća, niti se o njemu razgovaralo na bilo kojem radnom tijelu Vijeća, navodi se u nepotpisanom odgovoru na zastupničko pitanje.

Time je, tek posljednjih dana rujna, EU stavila točku na spekulacije o “non paperu” koji je liderima država EU proljetos navodno proslijedio slovenski premijer Janez Janša i koji je izazvao velike turbulencije u regiji.

Pitanje nadležnim institucijama o tom dokumentu postavio je još 15. srpnja slovenski političar Klemen Grošelj, zastupnik političke grupacije “Obnovimo Europu” i član više radnih tijela Europskog Parlamenta koja se bave pitanjima u vezi sa zapadnim Balkanom.

“Teme iz tog dokumenta bi imale dalekosežne implikacije na političku stabilnost zemalja zapadnog Balkana, a samim tim i značajne posljedice na politiku Europske unije u odnosu na cijelu regiju,” naveo je tada Grošelj, tražeći pristup kontroverznom dokumentu, bez obzira na njegov eventualni stupanj tajnosti.

Sada je i službeno stigao odgovor “da takav papir ne postoji”.

Više puta su razni predstavnici institucija EU tvrdili da “slovenski non paper” o prekrajanu granica nikada nisu vidjeli, a i sam Janša je negirao autorstvo nad takvim dokumentom, ali su spekulacije iznova podgrijavane novim “informacijama” koje su navodno izlazile u javnost.

U tom dokumentu navodno se predlaže pripajanje Republike Srpske Srbiji, dijelova Crne Gore i Sjeverne Makedonije s albanskom većinom Albaniji i priključenje zapadne Hercegovine Hrvatskoj.

Bild.ba/https://www.bild.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori