Sejdić odgovorio HNS-u pa se zapetljao: Ako će Hrvati birati Hrvata za koga ću glasati?

Vrijeme:2 min, 15 sec

 

 

Predsjednik Romskog informativnog centra “Kali Sara” Dervo Sejdić komentirao je izjave čelnika HNS-a, u kojim su ga upozorili kako se, možda i u neznanju, pridružuje radikalnim bošnjačkim nacionalističkim narativima, nakon što je kritizirao izjave visokog predstavnika Christiana Schmidta o tomu kako Željka Komšića nisu na dužnost hrvatskog člana Predsjendištva BiH izabrali Hrvati. Kao što i nisu.

Sejdić se “zahvalio” na savjetu HNS-a “da se otrgne iz nacionalističkih ralja” kazavši kako je njegov “san i htijenje upravo to da se otrgnem iz nacionalističkih ralja”.

“Nemam ništa protiv da Hrvati u Bosni i Hercegovini zahtijevaju svoja prava, kao što nemam ništa protiv da bilo tko od građana BiH zahtijeva svoje pravo i to sam više puta u javnosti govorio i govorim”, navodi Sejdić.

Dodao je kako, za razliku od HNS-a, nikada nije osporio nečije izborno pravo da bira i bude biran i da je diskriminatoran način da pripadnik jednog naroda ne može glasati za pripadnika drugog naroda.

“Pitam vas za koga bismo onda ja i narod kojem pripadam glasali ako bismo isključivo glasali Hrvati za Hrvata, Bošnjaci za Bošnjaka, Srbi za Srbina, s obzirom na to da vi to zahtijevate. Ovakvim vašim stavovima ne da se ukida diskriminacija koja je potvrđena presudom Visokog sudskog vijeća Suda za ljudska prava u Strasbourgu, nego se dodatno ta diskriminacija ojačava do rasističkih stavova”, kategoričan je Sejdić.

Očevidno je kako ovdje Sejdić podvaljuje HNS-u i hrvatskoj politici u BiH. Naime, niti HNS, niti ijedan hrvatski politički dužnosnik nikad nikomu nije osporio pravo da bira i bude biran. Također, nikad hrvatska politika nije tražila da “Hrvat glasuje za Hrvata”, nego je tražila da hrvatski narod, kao konstitutivan (državotvoran) u BiH može nesmetano birati sebi izabrati političke predstavnike. Hrvati, pojednostavljeno rečeno, traže da mogu za svoga člana Predsjedništva izabrati i samog Sejdića, ali da to umjesto njih ne smiju činiti drugi narodi, što je sada slučaj.

Sejdić je pak rekao kako je HNS njemu i njegovom narodu nametnuo zabranu da slobodno biraju onoga za kojeg smatraju da će u svom radu štititi prava svih državljana i građana BiH, a ne samo isključivo prava naroda kojem pripada, što je totalna besmilica.

“Ovakvim stavovima vi biste mene i narod kojem pripadam vratili u prošlo stoljeće kada je Afroamerikancima u SAD-u bilo zabranjeno da glasuju. Na svu sreću to Europa i svijet neće nikada dozvoliti, ja vas uvjeravam u to”, zaključuje Sejdić u svom reagiranju prepunom unitarističkih floskula.

Inače, Sejdić je poslao pismo visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu, u kojem kritizira njegove nedavne izjave vezane za političko predstavljanje konstitutivnih naroda u BiH.

Na to je reagirao HNS poručivši Sejdiću da staje na stranu radikalnih nacionalističkih narativa.

Bild.ba/https://www.bild.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)