Posljednji američki zrakoplov napustio Afganistan. Kabulom odjekuju rafali!

Vrijeme:1 min, 11 sec

Posljednji američki zrakoplovnapustio je Afganistan, javlja CNN pozivajući se na Pentagon.

Time je završeno američko povlačenje te 20-godišnja američka intervencija u Afganistanu. Ujedno i najdulji rat u povijesti SAD.

Kenneth McKenzie, američki general, objavio je da su se snage SAD u potpunosti večeras (rano ujutro po lokalnom afganistanskom vremenu) povukle.

“Tu sam da objavim da je završeno naše povlačenje iz Afganistana te je završena misija evakuacije američkih državljana, državljana trećih zemalja i Afganistanaca koji su u opasnosti”, kazao je.

“Posljednji C-17 uzletio je s piste na internacionalnom aerodromu Hamid Karzai u 3:29 sati po lokalnom vremenu na istočnoj obali SAD-a (rano utorak ujutro po lokalnom vremenu u Kabulu op.ur)”.

AFP je izvijestio da je širom Kabula nakon ovih izvještaja počela odjekivati rafalna paljba u znak slavlja zbog američkog odlaska.

Ovo je prvi put u 20 godina da SAD i saveznici nemaju trupe u Afganistanu. I to nakon što su Amerikanci potrošili dva bilijuna dolara na jačanje afganistanske vlasti i vojske koja se pred talibanima raspala u desetak dana. U 20 godina u Afganistanu je poginulo 2.400 američkih vojnika.

Posljednji napori vezani uz evakuaciju trajali su sve do večernjih sati u ponedjeljak do utorka rano ujutro po lokalnom vremmenu kada je agencija Associated Press izvijestila, pozivajući se na jednog talibankog stražara na kabulskom aerodromu, da su nakon 20 godina rata poletjeli i posljednji američki avioni.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori