Biskup Palić: Kršćanska molitva za pokojne nije prkos već izričaj plemenitosti

Vrijeme:1 min, 23 sec

 

 

U organizaciji Odjela Hrvatskog narodnog sabora za Drugi svjetski rat i poraće na “Groblju mira” na Bilima kod Mostara obilježen je Europski dan sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma.

 

 

Svetu misu predvodio je biskup mostarsko-duvanjski mons. Petar Palić, koji je u svojoj propovijedi istaknuo kako svi oni koji su prošli iskustvo rata znaju kako je teško doći do istine.

-Istina nema alternative, jer istina dovodi do pravde, a učvršćuje mir. Dokle god povijest počiva na neistinama i mitovima, na jednostranom pogledu na stvarnost, budućnost počiva na klimavima nogama. Kako bismo bili korak bliže istine Europski parlament je 2008. godine donio rezoluciju kojom je pozvao sve svoje članice na obilježavanje Dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, komunizma, nacizma i fašizma – podsjetio je biskup Palić.

 

 

U tom kontekstu, dodao je, projekt uređenja “Groblja mira”, spomen-prostor na sve pobijene katolike Hrvate iz BiH u Drugom svjetskom ratu, plemenito je djelo.

-Zato ovo plemenito djelo treba čuvati od bilo kakve mrlje i nepotrebnih konotacija, zazivanja mržnje ili, ne daj Bože, bilo kakvog osobnog interesa – poručio je biskup.

 

 

Kršćanska molitva za pokojne, istaknuo je, nije prkos već izričaj plemenitosti srca, ljudskosti, iskaz kršćanske vjere u uskrsnuće mrtvih i život vječni.

Na kraju propovijedi biskup Palić poručio je kako svi oni koji su nevini stradali u totalitarnim režimima imaju pravo na istinu.

-Moralna je dužnost svih nas boriti se za istinu i očuvati spomen na ubijene – zaključio je biskup mostarsko-duvanjski.

 

 

Europski dan sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma na lokaciji “Groblja mira” obilježava se od 2013. godine.

 

RTV Herceg Bosne/https://rtv-hb.com/Hrvatsko nebo

Odgovori