Putin i Merkel govorili o brojnim prijepornim pitanjima, ni riječi o BiH

Vrijeme:3 min, 9 sec

Sastanak predsjednika Rusije Vladimira Putina i njemačke kancelarke Angele Merkel pokazao je da između dvije svjetske sile postoje velike razlike u stavovima o brojnim pitanjima, izuzev bilateralne ekonomske suradnje, ali se slažu da je dijalog važan i pored brojnih razmimoilaženja, prenosi Tanjug.

Merkel je obraćanje medijima počela ukazivanjem na slučaj Alekseja Navaljnog, rekavši da je iz njemačke perspektive neprihvatljivo njegovo zatvaranje. Ona je zatražila od Rusije da oporbenog lidera pusti na slobodu.

Također je izrazila razočarenje što su tri njemačke nevladine organizacije stavljene na listu nepoželjnih nevladinih organizacija.

Putin je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, rekao da je u fokusu vanjskoolitičkih razgovora bio Afganistan i poručio da treba prestati neodgovorna politika vanjskog nametanja.

Ukazao je da su talibani preuzeli kontrolu nad gotovo cijelom zemljom i da treba održati državu Afganistan.

“Treba prestati nametanje tuđe demokracije bez uzimanja u obzir tradicije, vjere i drugih specifičnosti te zemlje. Znamo odlično Afganistan i znamo kako zemlja živi, te odlično znamo da nije moguće izvana nametnuti strukture”, kazao je Putin.

Rekao je da međunarodna zajednica mora pratiti situaciju i da je važno da se ne dozvoli da teroristi dospiju u druge zemlje pod plaštom izbjeglica.

Merkel je kazala da je frustrirajuća situacija da su se talibani vratili i kontroliraju zemlju, ali da je to realnost.

Naglasila je da je za Njemačku prioritet da izbavi ljude koji su 20 godina radili u Afganistanu za tu zemlju.

Zamolila je Rusiju da u razgovorima s talibanima ukaže na važnost humanitarne suradnje i da ljudi koji su radili za Njemačku godinama dobiju priliku napustiti zemlju.

Naglasila je da Njemačka nije željela nametati tuđi sustav u Afganistanu, ali da se moglo vidjeti da žene i djevojčice rado idu u školu, na posao.

Po pitanju Ukrajine Putin je, najprije pohvalio Merkel za njene napore u rješavanju krize, podsjećajući da je na njenu inicijativu uspostavljen Normandijski format.

Međutim kazao je da na žalost do sada nije pošlo za rukom da se uspostavi mir.

Izrazio je zabrinutost zbog situacije na liniji razgraničenja, ukazujući da je od početka kolovoza bilo više od 1.000 slučajeva kršenja primirja.

Također je izrazio zabrinutost zbog niza zakona koje je Ukrajina usvojila, a koji su, kaže, suprotni Sporazumu iz Minska.

“Vodstvo Ukrajine je odlučilo da ne želi mirno rešenje situacije“, kazao je Putin.

Rekao je da se nada da će Merkel, koja nakon Moskve putuje u Kijev, utjecati na ukrajinske vlasti da poštuju preuzete obveze.

Merkel, međutim, ističući da postoji stagnacija u Normadijskom formatu, ukazala je da i dalje stalno umiru ukrajinski vojnici na liniji razdvajanja.

Također je rekla da je aneksijom Krima prekršen teritorijalni integritet Ukrajine, i najavila da će se do kraja svog mandata zalagati da se osigura ukrajinski suverenitet.

Kada je reč o Belorusiji Merkel je osudila korištenje izbeglica kao “hibridno oružje”.

Putin je ukazao da dvije zemlje imaju suprotan stav po pitanju Belorusije i da Moskva smatra da se problemi u toj zemlji moraju rješavati u okviru te države.

Putin i Merkel su prenijeli da su razgovarali i o Iranu, Libiji i Siriji.

Kada je riječ o bilateralnoj suradnji Putin je ukazao da je Njemačka prioritetni politički i ekonomski partner Rusije.

Kazao je da se raduje posjeti Merkel, koja je suvjereno 16 godina vodila svoju zemlju i s kojom je stalno bio u kontaktu.

I Merkel je naglasila da je za 16 godina bila 16 puta u Moskvi, te da je bitno, i pored suprotnih stavova, održati dijalog jer razgovori nemaju alternativu.

Govoreći o projektu plinovoda Sjeverni tok 2 Merkel je ukazala da se ne radi o bilateralnom nemačko-ruskom projektu, već projektu europskog karaktera u kojem sudjeluju firme iz različitih država.

Kada je riječ o klimatskim promjenama Merkel je ukazala da su obje zemlje pogođene i izrazila uvjerenje da bi po tom pitanju sve zemlje trebale tijesno surađivati.

HMS/https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)