BIDEN: Talibanima smo zaprijetili, ne puste li Amerikance do aerodroma, naša će vojska snažno odgovoriti

Vrijeme:2 min, 21 sec

Američki predsjednik Joe Biden održao je press-konferenciju u Washingtonu, na kojoj je obećao da će svaki Amerikanac biti vraćen kući.

“Dozvolite mi da budem jasan: dovest ćemo kući svakoga Amerikanca koji to želi. Ali ne mogu obećati da će to biti bez rizika. Ne mogu tvrditi kakav će biti ishod. Ali kao vrhovni zapovjednik i kao Amerikanac mogu obećati da ću mobilizirati sve potrebno da se svaki Amerikanac vrati kući. Izražavam ogromnu zahvalnost svim hrabrim muškarcima i ženama iz američke vojske koji su u ovoj misiji. Oni su nevjerojatni”, rekao je.

“Pozivam sve Amerikance da se mole s nama za sve te Amerikance koji se nalaze u Afganistanu. Naš fokus je spasiti sve naše ljude i kad sve izvučemo, izvući ćemo i našu vojsku.

“Protekli tjedan bio je srceparajući, gledali smo očajne, uspaničene ljude. Nitko ne može ostati imun na takve scene…

Razgovaram s našim zapovjednicima svaki dan. Rekao sam im jasno da ćemo im dati sve što trebaju da učine svoj posao po najvišim standardima, iako se radi o teškim okolnostima”, rekao je Biden na početku press-konferencije.

Rekao je da je SAD od 14. kolovoza evakuirao iz Afganistana 13.000 ljudi i 18.000 od srpnja, a još su tisuće evakuirane privatnim letovima koje je “organizirala američka vlada”.

“Dogovor s talibanima”

“Dogovorili smo s talibanima da američki državljani mogu proći do aerodroma. Talibani puštaju Amerikance kad pokažu dokumente. Drugo je pitanje što se događa kad upadnu u ovaj kaos. Pokušavamo naći najbolji način da što lakše prođu. Bez obzira na okolnosti, imamo dogovor da talibani puštaju sve s američkim dokumentima”, ustvrdio je Biden. “U stalnom smo kontaktu s talibanima. Militantnoj grupi koja sada kontrolira Afganistan rečeno je da mogu očekivati snažan odgovor od američke vojske ako dođe do napada”, dodao je.

O kredibilitetu Amerike

“Nitko uopće ne postavlja pitanja oko našeg kredibiliteta. Dapače, mislim da se radi upravo o suprotnom. Dokazali smo svoj kredibilitet i odlučnošću posljednjih dana”, odgovorio je.

Naši saveznici u svijetu “ne dovode u pitanje našu vjerodostojnost”, rekao je Biden. “Razgovarao sam s našim saveznicima u NATO-u”, dodao je. “Zapravo je suprotno”.

Upitan je i o Afganistancu koji je radio za američku vojsku, a koji je tražio pomoć. Sad se skriva negdje u Kabulu.

“Nadamo se da može doći do aerodroma, i da spasimo njega i njegovo troje djece i njegovu ženu. To je moja poruka njemu”, rekao je Biden.

Obećava li da će spasiti i ljude koji su radili za američku vojsku, a nisu američki državljani?

“Imamo obvezu spasiti sve koji su nam pomagali sve ove godine. Ne samo Amerikance, iako su nam oni najvažniji, ali svima ćemo pomoći”, rekao je.

Biden je dodao da se njegova zemlja obvezala na evakuaciju svih Afganistanaca koji su tijekom rata pomagali SAD-u u njegovim operacijama u Afganistanu.

 

HMS/https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)