D. Pejčinović: Niski udarci visokog predstavnika

Vrijeme:4 min, 49 sec

 Dvanaest godina Inzkovog mandata bez jednog poteza u korist Hrvata

Pred sam kraj svog predugog mandata Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko odlučio je malo podgrijati bosanski lonac koji je tako dugo miješao, te nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca. Kao što se i očekivalo, zakon je naišao na žestoke osude u srpskom entitetu, od prijetnje odcjepljenjem do blokade zajedničkih institucija i donošenja protuzakona o zabrani vrijeđanja Republike Srpske. U oba zakona, i Inzkovom i Dodikovom, predviđene su drakonske, višegodišnje kazne zatvora za običan verbalni delikt, Inzkošto umnogome podsjeća na bivšu Jugoslaviju. S te strane gledano, Inzkov potez predstavlja korak natrag u oblasti ljudskih prava i sloboda; spretni pravnici vjerojatno bi ga lako oborili na Europskom sudu za ljudska prava. No, koga za to briga u tamnom vilajetu?!

Svaka strana sada zbraja prednosti i mane donesenih zakona. Hrvati su u najosjetljivijem položaju; sve dok se ne donese novi izborni zakon hrvatski predstavnici, u prvom redu Dragan Čović, moraju „hodati po jajima“ i paziti da se nikome ne zamjere (što je, naravno, nemoguće!) S druge strane, Hrvatima itekako odgovara frontalni sukob Srba, Muslimana i međunarodne zajednice oko pitanja koja ih se, naizgled, uopće ne tiču. U takvim okolnostima kompromisni stavovi hrvatskih pregovarača doimaju se kao jedini glas razuma u posvađanom protektoratu. Začudo, pomirljivi potezi hrvatske strane nailaze na žestoko osporavanje na samo u Sarajevu nego i u Zagrebu. Muslimanski lobisti polomiše se dokazujući kako Čović ništa ne valja, kako je izdajnik, krimos, ruski špijun… Kad takve smiješne uvrede dolaze od Mesića, Pusića, Kosorice i ostalih političkih „mrtvaca“, nitko ih ne uzima za ozbiljno. Primjerice, bivša predsjednica vlade, Jadranka Kosor, povodom spajanja Pelješkog mosta, ironično je primjetila kako su na svečanost pozvani „najzaslužniji“: „I šef stranke iz druge države, prijatelj onoga koji negira genocid i koji sam nije zucnuo na zabranu negiranja i presudu Mladiću“ – napisala je Kosorica, misleći pritom na Dragana Čovića. (klix.ba/vijesti…) Prije desetak godina, dok je bila predsjednica vlade, odnosi su bili puno bolji; Čović se hvalio da ima „apsolutnu potporu Kosor i Josipovića… za nastavak politike koja vodi u uspostavu jednakopravnosti Hrvata s druga dva naroda.“ (dnevnik.hr, 7.10.2011.) Što se u međuvremenu promijenilo?

Desničari „u svom filmu“

Slični prigovori hrvatskoj politici prema Bosni i Hercegovini dolaze i od tzv. desničara, među kojima se, u posljednje vrijeme, najviše ističe saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto. Njezino nepoznavanje stanja u susjedstvu doista je zabrinjavajuće, a donošenje Inzkovog zakona iskoristila je za još jedan napad na Plenkovića: „Ova vlada ima stalnu potrebu vrijeđati hrvatski narod i umanjivati njegov utjecaj. Odličnu vijest o odluci Valentina Inzka, visokog Srebrenicapredstavnika u BiH, po kojem je zabranjeno negiranje genocida u Srebrenici, Plenković nije pozdravio. Zar se Plenković ne usudi osuditi genocid kojega su počinili srpski vojnici? Za koga on radi? Koji su njegovi moralni kriteriji?“ – pita se KVK. (narod. hr, 24.7.2021.) U ovom slučaju bilo bi primjerenije postaviti pitanje za koga radi naša saborska zastupnica? Koliko je upoznata sa „likom i djelom“ visokog predstavnika?

U dvanaest godina svog mandata Valentin Inzko nikada se nije zabunio i povukao neki potez u korist Hrvata, najmanjeg i najugroženijeg naroda. Umjesto toga, Valentin je vjerno služio muslimanskim interesima, baš kao i njegovi prethodnici (uz časni izuzetak Miroslava Lajčaka!) Sjetimo se samo drugog i trećeg mandata Željka Komšića, čiji je izbor Inzko mogao glatko poništiti „zbog antidejtonskih aktivnosti“, pa uspostave vlade tzv. „Platforme“ bez demokratski izabranih predstavnika Hrvata, pa stalnog tužakanja pred Vijećem sigurnosti UN-a, izmjene zakona matematike itd. Zar uvažena saborska zastupnica stvarno misli da je novi Inzkov zakon usmjeren samo protiv Srba?

Evo što o tome kaže glavni akter: „Ja znam da je jednog ratnog zločinca dočekao pomoćni biskup i neki svećenici s misom zahvalnosti, pa je bio koncert u Mostaru podrške za šestoricu. Te stvari su se događale i još jednom kažem da moja odluka nije protiv nijednog naroda..“ – tvrdi sarajevski plaćenik na odlasku. Slično razmišlja i notorni fra Drago Bojić: „Odluka o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina ne tiče se samo RS-a i srpskih političara, nego i svih ostalih. Ona se tiče i zločina koje je počinila herceg-bosanska politika kojoj je također presuđeno u Haagu i zločina koje je počinila Armija BiH.“ (Jutarnji list, 31.7.) Drugim riječima, svi koji smatraju da su sudski procesi u Haagu protiv Hrvata iz BiH namješteni, a presude Praljku, Kordiću, Petkoviću i drugima nepravedne, mogli bi se već Dragan Čovićsutra naći na udaru novog zakona. Muslimanske „negatore“ zločina bošnjačko sudstvo sigurno neće proganjati, Srbe štiti Republika Srpska, pa za „odstrel“ ostaju samo Hrvati!

O svemu tome zastupnica Karolina vjerojatno ne zna ništa, ali, nitko joj ne brani da se informira! Isto vrijedi i za portal narod.hr, koji često objavljuje neodmjerene napade na legitimne hrvatske predstavnike u BiH. Čoviću se najviše zamjera suradnja s Miloradom Dodikom, kao da na srpskoj strani može birati nekog boljeg?! Posljednji primjer mogli smo vidjeti u članku pod naslovom „Čović brani Dodikov bojkot; Inzko odlazi kao netko tko je unazadio sve procese“. (narod.hr, 29.7.) Zadržimo se malo na sugestivnom naslovu, a odurne komenta(to)re izostavimo! Oni koji su pročitali Čovićeve izjave s novinarske konferencije u Sarajevu, mogli su se uvjeriti da dotični nije branio „Dodikov bojkot“, nego se samo diplomatski prenemagao! A što se tiče njegove ocjene Inzkovog mandata, u razgovoru za Deutsche Welle (DW) „Njemački političar Christian Schmidt, koji idućeg tjedna preuzima dužnost visokog predstavnika u BiH, kazao je kako je proteklih deset godina u toj zemlji obilježilo stalno nazadovanje te kako se takav trend mora promijeniti, a međunarodna zajednica u tome aktivno sudjelovati.“ (hkv, 30.7.) Potpuno istu ocjenu iznio je i Čović, pa mu svejedno prigovaraju?! Što bi rekao narod(.hr), treba samo maknuti Čovića, pa će Bosna procvjetati!

Dinko Pejčinović/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)