Cijepljenje uvjet za sudjelovanje na misi s papom Franjom u Slovačkoj

Vrijeme:1 min, 32 sec

 

Samo oni koji su primili cjepiva protiv koronavirusa mogu prisustvovati misi pape Franje, tijekom njegova planiranog posjeta Slovačkoj  ovog rujna.

Slovački ministar zdravstva Vladimír Lengvarský najavio je, tijekom tiskovne konferencije, da je u suradnji sa Slovačkom biskupskom konferencijom donesena odluka da se traži “potpuno cijepljenje” kao “uvjet za sudjelovanje na svetim misama i drugim događanjima”.

I predsjednik Biskupske konferencije, nadbiskup Stanislav Zvolenský i Lengvarský donijeli su ovu odluku kako bi omogućili “što većem broju ljudi” da prisustvuje papinskim događajima.

Slovačka zbog COVID-19 ograničava sudjelovanje na događajima na 1.000 ljudi, a “dopuštanje sudjelovanja samo cijepljenima omogućit će podizanje ove granice za sastanke tijekom posjeta pape Franje”, navodi Catholic News Agency.

“Obaviješteni smo da je to, sa stajališta sigurnosti i tehničkih mogućnosti, jedini realni način da se radikalno ne ograniči broj sudionika” na papinskim događajima, rekao je Zvolenský, prema priopćenju na web stranici Slovačke biskupske konferencije.

Inače, samo 34,7 posto slovačkog stanovništva u potpunosti je cijepljeno eksperimentalnim cjepivom protiv koronavirusa.

Najava zahtjeva obveznog cijepljenja radi prisustvovanja Papinoj misi ne samo da je bez presedana, već je u suprotnosti s Zakonikom kanonskog prava Katoličke Crkve.

Zabrana nazočnosti svetoj misnoj žrtvi kršenje je kanona 843 – § 1. Zakonika kanonskog prava, koji kaže da „Posvećeni služitelji ne mogu uskratiti sakramente onima koji ih prikladno traže, koji su valjano raspoloženi i kojima se pravom ne zabranjuje primanje sakramenata“.

Iako trenutno nije potrebno cijepljenje za prisustvovanje papinskoj audijenciji ili misama pape u samoj državi Vatikan, nastao je skandal kada su još u veljači iz Vatikana prijetili otkazom službenicima koji nisu primili cjepiva protiv COVID-19. Ipak su brzo promijenili svoju odluku, nudeći “alternativna rješenja” za rad onima koji su odbili cijepljenje.

Papa Franjo je sam usporedio uzimanje takvih cjepiva protiv COVID-19 s moralnom dužnošću, rekavši: “Vjerujem da bi, etički, svatko trebao primiti cjepivo.”

https://www.quovadiscroatia.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)