MILANOVIĆ S PREDSTAVNICIMA HNS BIH: Preglasavanje Hrvata pretvorilo se u zlostavljanje, ohrabruju izjave Konakovića i Radončića

Vrijeme:2 min, 30 sec

 

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović na kraju dvodnevnog posjeta Hrvatima u BiH sastao na radnoj večeri s najvišim dužnosnicima Hrvatskog Narodnog sabora BiH, predsjednikom HNS BiH dr. Draganom Čovićem, predsjednikom Glavnog vijeća HNS BiH dr. Božom Ljubićem, te čelnicima stranaka članica HNS BiH, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

Večera u čast predsjednika Milanovića priređena je u restoranu uz vodopad Koćuša u Ljubuškom.


Predsjednik Zoran Milanović izjavio je kako nije pošteno da Hrvatima drugi biraju člana BiH Predsjedništva, dok je čelnik HNS-a BiH Dragan Čović ocijenio da inicijativa iz Hrvatske jako pomaže kako bi se potaknula izmjena Izbornog zakona.

Milanović: Komšić je “lažnjak”, ohrabrujuće izjave Radončića i Konakovića

“Nije pošteno da članovi jedne etničke skupine biraju člana Predsjedništva drugoj skupini. To nije pošteno i ispravno”, rekao je Milanović nakon susreta sa čelništvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH održanom u utorak u Ljubuškom.

Opetovao je kako se preko preglasavanja Hrvata ne može preći, te da se ‘to pretvorilo u zlostavljanje’.

U tri navrata glasovima Bošnjaka je za hrvatskog člana BiH Predsjedništva izabran Željko Komšić. Zbog toga su ga hrvatske stranke i institucije proglasile nepoželjnom osobom. Očekuje se kako će se Komšić ponovno kandidirati za državni vrh BiH na izborima sljedeće godine, a bošnjačke stranke najavile su kako bi se taj fenomen mogao ponoviti i u slučaju izbora izaslanika za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda.

Milanović je, pak, Željka Komšića, sadašnjeg člana BiH Predsjedništva, nazvao ‘lažnjakom’. Ocijenio je ohrabrujućim što je nekoliko bošnjačkih političara poput Fahrudina Radončića i Elmedina Konakovića izjavilo da nije pošteno da Bošnjaci biraju hrvatskog člana BiH Predsjedništva.

Čović izrazio zahvalnost Milanoviću

Predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović izrazio je zahvalnost Milanoviću i vlastima u Hrvatskoj što podupiru inicijativu o izmjenama Izbornog zakona kako bi se onemogućilo preglasavanje toga naroda u BiH.

“Naša domovina je BiH u kojoj želimo živjeti kao jednakopravan narod predstavljen kroz legitimne predstavnike gdje je to ustav odredio. Vjerujem da u 2021. moramo izmijeniti Izborni zakon a u tome nam uvelike pomaže inicijativa koja stiže iz Republike Hrvatske”, rekao je Čović.

Pozdravio je istupe bošnjačkih političara koji su se usprotivili preglasavanju Hrvata.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović se tijekom dana u Mostaru susreo s gradonačelnikom Mariom Kordićem te održao predavanje na Sveučilištu u Mostaru. Trodnevni posjet BiH završava sutra posjetom Livnu i Tomislavgradu

Hrvatski predsjednik prethodno je posjetio Ljubuški, te Mostar, gdje se susreo s gradonačelnicima ta dva grada. Na Sveučilištu u Mostaru održao je predavanje. Istaknuo je kako nije pošteno i nije ispravno da Hrvatima drugi biraju člana Predsjedništva BiH, te da je to kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Jutros je predsjednik Hrvatske položio bijelu ružu na spomenik ubijenoj djeci Viteza, koja su stradala od granate ispaljene s položaja tzv. Armije RBiH.

Posjet Hrvatima u BiH Milanović je započeo jučer. Video porukom najprije se obratio sudionicima komemorativnog skupa u Srebrenici, a potom se u večernjim satima u Vitezu susreo s predstavnicima političkog i gospodarskog života Središnje Bosne.

Trodnevni boravak u BiH Milanović završava danas posjetom Livnu i Tomislavgradu.

 

R.I./HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)