ČOVIĆ: Izmjena ovlasti Doma naroda ne dolaze u obzir, to nije tema za rezgovor, u nedjelju očekujem dogovor

Vrijeme:2 min, 24 sec

 

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) izjavio je danas u Mostaru kako u nedjelju na sastanku međunarodnih dužnosnika s izaslanstvom SDA i HDZ-a očekuje dogovor u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH, javlja Avaz.

Kako je kazao na press konferenciji u pauzi zasjedanja Glavnog vijeća i Predsjedništva HNS-a, očekuje da će u nedjelju, kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona, doći do dogovora makar o jednom pitanju, pojasnivši da je pitanje izbora članova Predsjedništva BiH skoro dogovoreno.

– Mi smo se vrlo brzo dogovorili oko Predsjedništva, pitanje je samo da li to uraditi izravno ili neizravno. Oba modela su razrađena, a u nedjelju ćemo tražiti konačna rješenja. Koliko će nam trebati za naredni korak, dva ili tri dana ili mjeseca, vidjet ćemo – rekao je Čović.

Izaslanstva iz Washingtona i Bruxellesa

Kolege u HNS-u, rekao je, informirao je o razgovorima s međunarodnim dužnosnicima, a dodao je da će razgovori biti nastavljeni u formatu posebno i SDA i HDZ s međunarodnim dužnosnicima, a potom svi zajedno.

– Izaslanstvo koje je došlo iz Washingtona i Bruxellesa možda će nakon nedjelje imati još neke sastanke. Mi izlazimo isključivo sa stavom da se realizira Sporazum iz lipnja prošle godine iz Mostara. Očekujem da će značajan dio razgovora biti završen u nedjelju, zatim sve to treba proći parlamentarnu proceduru. Što se tiče HDZ-a, naši stavovi su jasni, oni uvažavaju sve presude Suda iz Strasbourga i te stavove smo više puta obrazložili – kazao je Čović.

Moguće su, naveo je, i simbolične izmjene Ustava BiH.

– To su simbolične izmjene, tipa da se imenice Hrvat, Bošnjak, Srbin mijenjaju u pridjeve hrvatski, bošnjački, srpski ili ako se dogovorimo da u Federaciji biramo neizravno dva člana Predsjedništva da se izravno mijenja u neizravno. Kapacitete za izmjene Ustava BiH nemamo – kazao je Čović.

Upitan o tome je li HDZ pristao na redukciju ovlaštenja u domovima naroda kako je to objavljeno u nekim medijima, odnosno da se domovi naroda bave samo vitalnim nacionalnim pitanjima Čović je kazao da “domovi naroda i Predsjedništvo su definirani Ustavom, a u Ustavu možemo raditi samo simbolične izmjene koje će otkloniti diskriminaciju i to da se svatko, u svakom dijelu BiH može kandidirati za domove naroda i Predsjedništva”.

Međunarodni dužnosnici ne vode pregovore

– Pitanje ovlaštenja domova naroda je pitanje radikalne izmjene Ustava BiH i to ne dolazi u obzir i to nije tema za razgovore, uopće – naglasio je Čović.

Također, rekao je da u nedjelju “međunarodni dužnosnici neće na stol staviti ništa, jer oni ne vode pregovore” .

– Ovo nije Dayton dva, ni sličan tip razgovora, nego ono što smo mi do sada dogovorili u društvu tih ljudi. Imamo sporazume, jedan smo riješili vezan za Mostar, drugi je vezan za Izborni zakon. Ja vjerujem da gospoda iz međunarodne zajednice očekuje da mi završimo svoje razgovore – naglasio je Čović.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)