Rangel umjesto o građanskoj BiH govorio o važnosti konstitutivnih naroda i provedbi i presude Ustavnog suda BiH

Vrijeme:3 min, 30 sec

 

 

Specijalni izvjestitelj Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu i dopredsjednik Europske narodne stranke Paulo Rangel preko noći je postao rado viđen gost sarajevskih medija. Rangel je naime, autor Rezolucije o BiH, usvojene u Europskom parlamentu prošlog tjedna, u kojoj nije uvršten amandaman hrvatskih parlamentaraca o pravima konstitutivnih naroda, pa su, sarajevski novinari povjerovali kako je on protagonist velikobošnjačke unitarističke politike, piše Hrvatski Medijski Servis.

 

 

Tako je voditeljica sarajevske televizije Hayat Rangelu najprije predočila bošnjačku propagandističku interpretaciju Rezolucije EP ustvrdivši kako je u “Rezoluciji jasno naglašen građanski princip, a ne konstitutivni narodi”, te kako je “takva Bosnu i Hercegovinu želja većine građana i naroda u BiH”, da bi ga potom upitala je li takvo što moguće s obzirom na protivljenje Hrvatske i hrvatskih eurozastupnika. Uslijedio je hladan tuš.

– Da budemo vrlo jasni. Nije moguće provoditi reforme niti napredovati bez uzimanja u obzir konstitutivnih naroda. Dakle, to je nešto o čemu moramo biti vrlo jasni jer ponekad vidim da ljudi čitaju Rezoluciju kao da možemo ići naprijed bez elemenata tri konstitutivna naroda. To neće uspjeti. Moramo motivirati lidere tih konstitutivnih naroda da se postigne konsenzus kako bi se izvršila reforma izbornog i ustavnog zakona, pravosudnog sustava, reforma mehanizama za borbu protiv korupcije itd., odgovorio je Rangel.

Dodao je kako “želimo Bosnu svih njezinih državljana, ali to ne znači da trebamo poništiti ili uništiti identitete različitih naroda”.

– To je bogatstvo Bosne. Bosna je tako posebna i veoma liči na Europu jer imate različite konstitutivne narode. Da su svi isti Bosna ne bi bila tako bogata. Moramo promijeniti stajališta, surađivati, postići konsenzus, kako bi se provele reforme, koje mogu imati podršku velike većine stanovništva i naravno konstitutivnih naroda. I tada možemo ići naprijed, možemo doći do vrlo napredne i mogao bih reći suvremene Bosne i Hercegovine, kazao je Rangel.

Voditeljica je potom insinuirala kako je Predsjedništvo HDZ BiH odbacilo Rezoluciju Europskog parlamenta, te kako oni ne prihvaćaju ovakve modele, na što je Rangel odgovorio kako neće komentirati stavove različitih političkih stranaka. Dodao je da je usvojenom Rezolucijom u Europskom parlamentu zaštićena vitalna vizija Hrvata, ali i Bošnjaka i Srba.

“Trudim se poštivati etničku raznolikost u BiH. Moram reći da, ako pogledate Rezoluciju, zaštićena je i vitalna vizija Hrvata, kao i Bošnjaka, i Srba, jer mi smatramo Bosnu i Hercegovinu jednom cjelinom. I to se jasno vidi. U Izbornom zakonu spominjemo ustavne presude, ne samo presude Europskog suda. To možete vidjeti kad kažemo da javna uprava treba biti raznolika, treba uključivati ljude iz različitih etničkih i vjerskih grupa. I to uključuje ljude koji nisu iz tri konstitutivna naroda, Rome ili ljude koji dolaze, na primjer, iz Crne Gore ili Italije. Nije važno. Oni su tu i oni su državljani Bosne i trebali bi biti uključeni. Ono što želim reći jeste da mislim kako je velika prednost ove Rezolucije, koja nije savršena, jer je savršenstvo nešto što je samo Božje, a ne ljudsko, ali velika prednost je što poštujemo vitalne interese različitih zajednica u isto vrijeme kad želimo ići naprijed do pune demokracije državljana Bosne i Hercegovine uvijek poštujemo identitete, historijski identifikacijski kontekst, i tako dalje. Tako da mislim da je prilično izbalansirana i neću komentirati drugo. Mislim da su svi zaštićeni. I vjerujem da je bilo vrlo važno imati takav konsenzus u Europskom parlamentu”, kazao je Rangel.

Dodao je kako je iz Rezolucije Europskog parlamenta jasno da “mi ne podržavamo jedan konstitutivni narod protiv drugog”. -Poštujemo sve konstitutivne narode i sve građane koji ne pripadaju konstitutivnim narodima, kazao je, uz ostalo, Rangel.

Rangelu je inače, drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio pismo, uvjeren kako je on do kraja odan njegovoj politici podjarmljivanja Hrvata i stvaranja unitarne i građanske BiH, u prijevodu bošnjačke države. Spominjao je Komšić i anakrone politike i političke aktere, no kada pogleda intervju s Rangaleom, neće biti iznenađenje ako izvjestitelja Europskog parlamenta za BiH proglasi fašistom i Čovićevcem.

Zanimljivo je kako sarajevski mediji nisu prenijeli intervju Paula Rangela, uz izuzetak jednog, koji je to učinio, izbacivši ključni dio u kojem portugalski europarlamentarac govori o konstitutivnosti naroda.

Rangel je u nastavku intervju govorio i o svom razgovoru s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem. U videu pogledajte cijeli razgovor.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori