Damir Pešorda: Spašavanje kandidata Bojana

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Vrijeme:3 min, 50 sec

 

 

Kada ovo budete čitali, izbori će već biti završeni i znat će se tko je gradonačelnik Zagreba, Splita, Rijeke i tako dalje. Na temelju rezultata izbora znat ćemo više i o tomu kakve nas ideološke bitke čekaju u budućnosti. Međutim, mnoge su stvari jasne već i sada, kao npr. to da idealizam ide na monetarni pogon ili da pojedini Srbi znaju zapasti u ognjicu antisemitizma braneći Hrvate. Netom pred predizbornu šutnju na portalu  Index.hr  notorni Duhaček piše:  ”Još jedna razlika između Tomaševića i Škore je što prvog odlikuje idealizam, a drugog oportunizam.” Kako smo ovih dana crno na bijelo vidjeli da je idealist iz ove priče skupa sa svojom družinom spržio petsotinjak milijuna kuna javnog novca, razvidno je da idealizam košta; s druge strane splitski kandidat za gradonačelnika Ivica Puljak i njegov kandidat za zamjenika Bojan Ivošević nikako da se iskobeljaju iz gliba ustašluka i antisemitizma u koji su dijelom nepažnjom, a dijelom možda i planirano upali.

    Prvo je, kako se to danas kaže, iscurila snimka na kojoj Puljak pjeva ustaške pjesme. Kako je riječ o uzdanici hrvatske ljevice, koja svoju stranku mimikrije radi naziva Centar, hrvatski mu mainstream mediji to pjevanje nisu zamjerili, nego su s puno razumijevanja pripisali to mladalačkoj nepromišljenosti po onoj poznatoj ”Mladost – ludost!” Osobno sam čak pomislio da je u pitanju svojevrsni spin kojim se htjelo pokazati onom nacionalno senzibiliziranijem dijelu biračkog tijela kako Puljak ipak nije bez nacionalnog osjećaja kad je, eto, u mladosti pjevao ustaške pjesme. Bilo kako bilo, pjevanje mu nije škodilo, naprotiv držim da je upravo zbog toga u prvom krugu prestigao Mihanovića. Naravno, ključnu su ulogu odigrali mediji, ali i taj Puljkov mladalački ustašluk imao je svoju ulogu. 

   Taman pred  drugi krug izbora izbila je nova afera. Izvjesni je Roni Robert Brandl izjavio:  ”Puljkov kandidat za zamjenika prijetio mi je smrću jer sam Židov”. Ispostavilo se da je Bojan Ivošević, Puljkov kandidat za zamjenika gradonačelnika, strastven antisemit, no da ga ja ne bih opisivao, dajmo mu da se opiše sam: ”Slušaj momčino, još jednom probaj aludirat da je itko od mojih počinio zločine, jedini zločin unutar mog obiteljskog stabla će biti onaj kojeg ću ja počiniti nad tobom…  Dabogda ti dica odrasla u Gazi, da ti mater j…, od koga si ti bolji, vi ste toliko bolji da ste državu dobili kmečanjem i lobiranjem. Za vas su Romi gospoda, a Kurdi božji narod s obzirom na karakter i borbu koju vode. Evo radi ovoga ljudi imaju negativne emocije prema Židovima iako i osobno poznajem poštenih i dobrih Židova, ali baš radi ovoga, kao što je prosječni Hrvat seljačina i ustaša, tako je prosječni Židov umišljeni nacist. Što više ovakvih komentara doživim potpuno mi je jasno zašto se Hitler okomio baš na Židove, slično sa sličnim ne može ništa nova.” To je, naime, napisao Ivošević Brandlu. 

  Odmah su angažirane jake medijske snage da spasu kandidata Bojana. Uz uobičajeno ublažavanje i relativiziranje grozničavo se krenulo u potragu za konfabulacijom kojom bi se stvari nekako preokrenule u Ivoševićevu korist. Pa je tako odjednom Roni Robert Brandl postao sumnjiva i konfliktna osoba, a pojavio se i famozni izvor iz udruge ”Bet Israel” koji je ustvrdio: ”Roni Robert Brandl čovjek je kontroverzne i neugledne prošlosti s prilično sumanutim, iskrivljenim i paradoksalnim stavovima. Napustio je udrugu ‘Bet Israel’ zbog ekstremnih antiarapskih stavova, ali i činjenice da je više puta javno tvrdio kako su Hrvati genocidan i ustaški narod. Svojim istupima činio nam je strahovitu štetu.” Zlu ne trebalo, sličan izvor nađen je i u Židovskoj općini. Istini za volju, ovi mi ”izvori” zvuče kao dvojnici Ive Goldsteina i Ognjena Krausa, koji su uvijek spremni priskočiti u pomoć nekomu poput Ivoševića. I napakostiti nekomu tko im je sumnjiv zbog, po njima, prenaglašenog hrvatstva.

   Najsmiješnije je od svega da po toj na brzinu sklepanoj priči Bojan Ivošević ispada kao nekakav branitelj Hrvata koji se, eto, u žaru rasprave malo zaletio i, grozeći se bezobraznom hrvatomrscu Brandlu, rekao pokoju tešku riječ i o Židovima općenito. Međutim, nigdje nismo vidjeli nekakav Brandlov napad na Hrvate, ne kažem da ne postoji, nego samo da nam ga ni Ivošević ni novinari Jutarnjeg i Večernjeg lista, koji su se silno angažirali u njegovoj obrani, nisu predočili, dok s druge strane lijepo vidimo da u Ivoševićevu upisu piše ”kao što je prosječni Hrvat seljačina i ustaša, tako je prosječni Židov umišljeni nacist”. Bojane, nemoj nas više braniti ako Boga znadeš! 

   U nedjelju kada izbori završe i ovaj cirkus prođe, nadam se da se neće ispostaviti da smo pokusali kiselo grožđe. Od kojega će našim sinovima zubi trnuti. 

 

   Damir Pešorda/Hrvatski tjednik/Hrvatsko nebo

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.