Grubeša i Malenica razgovarali o problemima u priznavanju sudskih presuda i izručenjima u kaznenim postupcima

0
rbt

Ministar pravde BiH Josip Grubeša sastao se u Sarajevu s ministrom pravosuđa i uprave Republike Hrvatske Ivanom Malenicom, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Teme sastanka bile su suradnja iz djelokruga pravosuđa dviju država, s posebnim naglaskom na međudržavne sporazume – Sporazum između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o međusobnom priznanju i izvršavanju stranih sudskih presuda u kaznenim stvarima, te Ugovor između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o izručenju.

Svjesni posljednjih zbivanja, izražena je dobra volja i zaintersiranost obje države za unaprjeđenjem suradnje i rješavanjem svih otvorenih pitanja iz djelokruga pravosuđa, samim time i mogućnost pokretanja postupka izmjene bilateralnog sporazuma između BiH i RH kojim je regulirano izvršenje kaznenih sankcija, s ciljem pronalaska zajedničkog rješenja oko neusuglašenih stavova.

Dogovoreno je da će se u narednom razdoblju rješavati i pitanje provođenja Ugovora o sukcesiji, kao i omogućiti uvid u imovinu i način stjecanja iste državljana BiH u Republici Hrvatskoj i obrnuto.

Na kraju sastanka, zaključeno je da su obje strane složne za daljnji nastavak dijaloga i suradnje na pitanjima međunarodne pravne pomoći dviju susjednih zemalja kao jednog od preduvjeta za razvoj i jačanje dobrih bilateralnih odnosa između dvije države.

U sklopu posjete Bosni i Hercegovini, izaslanstva Ministarstva pravosuđa i uprave RH i Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH, u pratnji ministra Grubeše, posjetili su Zavod za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara