Plenković: Domovinski pokret omogućio Tomaševiću da se prošeće izborima

Vrijeme:3 min, 16 sec

 

 

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u nedjelju nakon objave rezultata drugog kruga lokalnih izbora da je HDZ osvojio 15 od 20 županija i tri od šest najvećih gradova, tako da je apsolutni pobjednik ovih lokalnih izbora.

“Želim iskazati jedinstven stav cijelog vodstva HDZ-a da je HDZ apsolutni, kolosalni pobjednik ovih lokalnih izbora. Mi smo osvojili 15 od 20 hrvatskih županija, što se nije dogodilo nikada u povijesti, 13 sa kandidatkinjama i kandidatima HDZ-a, a dvije s dugogodišnjim partnerima, Kožićem u Zagrebačkoj i Korenom u Koprivničko-križevačkoj županiji”, rekao je Plenković.

Jačanje HDZ-a na zapadu Hrvatske dalo rezultate

Čestitao je svim kandidatima koji su dobili povjerenje birača za obnašanje važnih dužnosti i biračima što su izašli na izbore.

Plenković je ustvrdio kako je politika postupnog jačanja stranke na zapadu Hrvatske dala rezultate. HDZ je nakon 20 godina osvojio Varaždinsku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju i vratio Ličko-senjsku županiju.

Dodao je kako, nažalost, nisu pobijedili u Šibensko-kninskoj županiji, o čemu će napraviti analizu

“Od šest najvećih gradova, HDZ je dobio povjerenje u tri – Osijeku, Zadru i Velikoj Gorici. Nažalost, nismo pobijedili u Splitu, ali smo zato u Osijeku pobijedili prvi put otkad je hrvatske demokracije”, istaknuo je.

Plenković kaže kako mu je žao što Vice Mihanović nije pobijedio u Splitu i nastavio kontinuitet politike Andra Krstulovića Opare.

Ostat će ljaga na izborima u Splitu

“Mislim da će ostati teška ljaga i stigma ovih izbora, da su izabrali Puljkovog čovjeka za zamjenika, koji je javno obznanio da je anisemit. To je sramota za njega i Split, očekujem od novog gradonačelnika da se jasno distancira od toga zamjenika, a od zamjenika da napusti to mjesto, jer je neprihvatljivo da takav netko bude dogradonačelnik drugog grada u Hrvatskoj”, rekao je Plenković.

Ocijenio je kako je Puljak bio podcjenjivački nastrojen prema Mihanoviću, bahat i arogantan. “Siguran sam, kad ide u CERN, gdje ga je naša Vlada stavila, da je sofisticiraniji, kulturniji, civiliziraniji”, kaže Plenković.

Kad je riječ o ostalim gradovima i općinama, HDZ je praktički na istoj razini kao i prije četiri  godine – ukupno 45 posto općina i oko 45 posto gradova te 75 posto županija. Jedino im je žao što su izgubili Split i Šibensko-kninsku županiju.

“U petoj godini mandata Vlade osvojili smo sjajnu većinsku potporu birača”, ustvrdio je Plenković dodavši kako će surađivati sa svim novoizabranim čelnicima jedinica lokalne i područje samouprave.

Ocijenio je kako je Marko Jelić u Šibensko-kninskoj županiji dobio povjerenje u odnosu na Gorana Pauka “možda zbog zamora materijala nakon tri mandata” ili je to bio referendum protiv HDZ-a.

Vice Mihanović je doživio enormnu agresiju u ovoj kampanji, ocijenio je Plenković, kao i Davor Filipoviću u Zagrebu. “Njih dvojica su bili na otvorenoj streljani u posljednja dva mjeseca i to nesmiljeno strijeljanje njih dvojice je očito polučilo neke rezultate”, rekao je Plenković.

Domovinski pokret omogućio Tomaševiću da se prošeće izborima

Osvrnuvši se na Domovinski pokret ustvrdio je da su omogućili Tomislavu Tomaševiću da se prošeće izborima. “Kad god oni idu snažno u neke izbore i uspiju dovesti u zabludu dio birača, dovode ljevicu na vlast. Tako su doveli Milanovića prije godinu dana i tako su omogućili da se Tomašević prošeće izborima u drugom  krugu gotovo bez da se zapuhao, a oni sami nisu osvojili ništa”.

“Poštujem volju hrvatskih građana, žao mi je što Davor Filipović nije osvojio Zagreb, jer on je bio najkompetentniji u ranoj fazi kampanje. Međutim, ako vam se na istom političkom spektru stvori Škoro, Pavičić Vukičević, Škare Ožbolt i Troskot, onda imate pet kandidata za isto biračko tijelo pa se dogodi ovo da imate ‘walk in the park’”, rekao je Plenković.

Ocijenio je da se na izborima u Zagrebu obračunavalo s politikom bivšega gradonačelnika, a rezultatima je pridonio i SDP koji je “pao negdje između stolica” i praktički ga nema u Zagrebu, kao i sveopći medijski suport koji je imao Možemo.

Bild.ba/https://www.bild.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)