SVETAC DANA “Sveti Augustin Kenterberijski”

Vrijeme:1 min, 24 sec

Benediktinac, biskup, Apostol Engleske.

27.05.2021. 

Danas slavimo svetog Augustina Kenterberijskog, apostola Engleske. Rođen je u prvoj polovici šestog stoljeća u Rimu, a umro je na današnji dan 604. godine. Bio je prvi nadbiskup Canterburya. Smatraju ga apostolom Engleske i osnivačem Crkve u toj zemlji.

Augustin je bio benediktinski prior u samostanu u Rimu kada ga je papa Grgur Veliki izabrao da vodi misiju u Britaniju, kako bi obratio kralja Æthelberht od Kenta i njegove podanike i priveo ih kršćanskoj vjeri. Papa je izabrao Kent jer je kralj toga kraljevstva bio oženjen kršćanskom princezom, Bertom, koja je bila kći francuskoga kralja i za koju se očekivalo da će pomoći misionarima svojim utjecajem na kralja.

Prije polaska misionari su se predomišljali, ali ih je papa Grgur poticao da ipak pođu, pa su misionari 597. godine pristali na jednom otoćiću pred obalom Kenta i odatle se zaputili u Æthelberhtov glavni grad Canterbury. Kralj se nato obratio na kršćanstvo i dozvolio misionarima da slobodno propovijedaju po njegovu kraljevstvu te im je dao zemljište izvan grada da na njenu sagrade samostan. Augustin je posvećen za biskupa te je obratio mnoge kraljeve podanike na kršćanstvo.

Na sam Božić 597. tisuće su masovno primile krštenje. Papa je 601. poslao još misionara, kao i pisma podrške i mnoge darove za crkve. Domaći biskupi, koji su ondje već djelovali prije dolaska rimskog izaslanstva, ipak nisu bili spremni prihvatiti Augustinovo prvenstvo. Ipak, rimski su biskupi postavljeni u Londonu i Rochesteru, a osnovana je i škola za obuku klera. Augustin je posvetio Lovru za svoga nasljednika, te je umro na današnji dan vjerojatno 604. godine. Ubrzo po smrti počelo ga se štovati kao sveca.

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)