Grabar Kitarović nije izgubila zbog poništenih listića, nego zbog Plenkovićeve i Anušićeve opstrukcije u kampanji!

Vrijeme:5 min, 50 sec

 

 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon sjednice užeg kabineta 19. svibnja 2021.g. dao je izjavu novinarima. Upitan je i što će poručiti biračima koga da zaokruže u drugom krugu gradonačelničkih izbora u Zagrebu, na što je odgovorio: „Nakon prvog kruga predsjedničkih izbora Škoro je jasno rekao – nemojte zaokružiti jedan ili dva, nego zaokružite tri. Taj broj ne postoji, time je jasno kazao – poništite listić. Ako smatra da pripada desnom političkom spektru, rekao je da ne glasaju za Kolindu Grabar Kitarović, nego zaokružite tri i poništenjem listića pomažete Milanoviću. Isto je napravio i Most i rekao – križajte listić. Nikada nećemo savjetovati nikome u demokraciji da kažemo – križajte ili poništite listić. Naš stav je da pozovemo građane da temeljem savjesti odluče kome će dati povjerenje u drugom krugu izbora u Zagrebu“.

A evo što je pred drugi krug predsjedničkih izbora izjavio Miroslav Škoro: „Puno vas mi je slalo poruke i tražilo savjet što da učinite i za koga da glasujete u 2. krugu, no ja vam taj savjet ne mogu dati. Nemam pravo govoriti vam što da učinite.  Imam povjerenja u vas. Znam da će te kao i u prvom krugu napraviti ono što smatrate najboljim za Hrvatsku. Ali vam kao jedan od vas mogu iskreno reći što ću ja kao birač učiniti. Svakako ću izaći na izbore. Ne ću dozvoliti da manipuliraju mojim listićem. Uzet ću listić i vlastitom kemijskom olovkom zaokružiti, ali ne ni broj 1, a ni broj 2. Nadopisat ću i zaokružiti broj 3. Vas, svoj hrvatski narod“.              

JESU LI NEVAŽEĆI LISTIĆI ODLUČILI O REZULTATU IZBORA?

U drugom krugu predsjedničkih izbora 5. siječnja 2020.g. za kandidata Zorana Milanovića glasovalo je 1.034.170 ili 52,70 posto izašlih birača; a za Kolindu Grabar Kitarović 929.707 ili 47,30 posto birača. Nevažećih glasačkih  listića bilo je 89.415 što je 4,35 posto. 

  Na svakim izborima  uvijek u prosjeku ima oko 3 posto nevažećih glasačkih listića (slučajna pogrješka, namjerno poništenje itd.). Iz čega se  konkretno vidi da je brojka nevažećih listića  bila veća za oko 1,35 od standardnog prosjeka od oko 3 posto nevažećih listića.  No, ovdje je bitno je li ta povećana brojka nevažećih listića imala i utjecaja na rezultat izbora?     

  Kolinda Grabar Kitarović dobila je 929.707 glasova birača,  i kad se tome pribroji 89.415 nevažećih listića dobije se broj od 1.019.122 hipotetskih glasova birača, to jest u simuliranoj situaciji u izbornom procesu da su ti glasački listići bili važeći i da je na svima bila zaokružena kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović. I da je to stvarno bilo tako, kako bi to utjecalo na rezultat izbora?  Zoran Milanović dobio je 1.034.170 glasova birača. Kolinda Grabar Kitarović dobila je 929.707 glasova, i kad se tome pribroji u simuliranoj izbornoj situaciji tih 89.415 „važećih“ glasačkih listića „za“ Kolindu Grabar Kitarović to je ukupno 1.019.122 glasova. A to je za 15.048 glasova manje od 1.034.170  glasova koliko je dobio Zoran Milanović! Dakle, očigledno je i neprijeporno da povećana brojka nevažećih glasačkih listića nije utjecala na to da je Kolinda Grabar Kitarović izgubila izbore. A što je onda na to utjecalo? 

  ŠTO JE UTJECALO DA JE KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ IZGUBILA IZBORE?   

  Utjecalo je na to više čimbenika, no od samog početka izborne kampanje vidjelo se da izborni stožer i njegov predsjednik Ivan Anušić ne vode kampanju na najbolji mogući način. Bilo je više propusta i pogrješaka koji su stvarali loš dojam kod potencijalnih birača, kao na primjer s didaskalijama na programu predizbornog skupa koji je podijeljen novinarima i koji je stvorio trajnu percepciju u javnosti i kod birača o diletantizmu kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović i  njezina izbornog stožera. Kako je tih propusta i pogrješaka bilo više, stekao se dojam da to i nisu samo posljedice neznanja i nesposobnosti, nego i svojevrsnog sabotiranja izborne kampanje vlastite kandidatkinje! Što je potvrdilo iznenađenje i skepsu kad je pred izbore za tako složenu i odgovornu funkciju kao što je mjesto šefa izbornog stožera imenovan župan osječko-baranjski Ivan Anušić, koji za to nema ikakve formalne i stvarne kompetencije. Naime, Ivan Anušić je po redovitom školovanje keramičar-oblagač, a naknadno je kao političar dobio zvanje višeg športskog trenera športske rekreacije. Jesu li to kvalifikacije odnosno obrazovanje i znanje za uspješno ili neuspješno vođenje predsjedničke izborne kampanje, najbolje bi na to odgovorio mr. sc. Andrej Plenković koji ga je na tu funkciju i imenovao! Jer već i sâm zdrav razum kaže da se za šefa izbornog stožera imenuje tako i toliko nekompetentna osoba, kad se želi izgubiti a ne dobiti izbore! U kampanji je bilo i niz dvosmislenih izjava i kolateralnih postupaka Andreja Plenkovića, koji su bile suspektni a neki i jasni da on „sapuna dasku“ Kolindi Grabar Kitarović i opstruira njezinu izbornu kampanju! Jedna od većih podvala bilo je dovođenje u izbornu kampanju u Zagrebu iznimno nepopularnog Milana Bandića i posljedična marketinški „samoubojstvena“ izjava  Kolinde Grabar Kitarović, a što je potvrdila mala brojka glasova koju je dobila u Zagrebu i koja je imala veliki utjecaj na njezin gubitak izbora.      

  U svim je političkim strankama  standardna praksa da poslije gubitka izbora predsjednik stranke podnese ostavku, a šef izbornog stožera zbog pokazane nesposobnosti postaje neperspektivan političar kojeg se marginalizira u stranci  i s vremenom odlazi iz politike. No to nepisano političko pravilo i ustaljena praksa, nisu vrijedili i za šefa izbornog stožera predsjedničke kampanje Ivana Anušića. Naprotiv, za gubitak predsjedničkih izbora on je odmah  – nagrađen! Kako? Pa tako što ga je u ožujku 2020.g. na izborima u HDZ-u mr. sc. Andrej Plenković uzeo u svoj kandidatski tim, i zahvaljujući čemu je Ivan Anušić izabran za potpredsjednika HDZ-a!     

   https://akademija-art.hr/2021/05/11/plenkovic-predsjednik-hdz-a-bez-potpore-na-izborima-vecine-clanova-s-pravom-biranja/    

  Dakle, to je jasan, valjan i neoboriv dokaz da je Ivan Anušić nagrađen za to što je Kolinda Grabar Kitarović izgubila predsjedničke izbore! Što je također valjan pokazatelj i dokaz, da je s tim zadatkom i ciljem i imenovan za šefa izbornog stožera u kampanji za predsjedničke izbore. Jer, po čemu to keramičar-oblagač i doškolovani viši športski trener za rekreaciju, može biti stručan i sposoban za uspješno vođenje kampanje u predsjedničkim izborima? Ni po čemu, osim po velikom potencijalu da uspješno provede postavljeni zadatak i cilj da se ti izbori – izgube!            

  Na temelju prethodno iznijetih činjenica potpuno je jasno da tadašnji predsjednički kandidat Miroslav Škoro i povećana brojka nevažećih glasačkih listića, nisu utjecali na to da je Kolinda Grabar Kitarović izgubila predsjedničke izbore! U kontekstu te neosporive činjenice, jasno je da je izjava predsjednika Vlade mr. sc. Andreja Plenkovića o Škorinom pozivu biračima za poništavanje glasačkih listića i time potpori kandidatu Zoranu Milanoviću, još jedan u nizu njegovih spinova, zamjena tezâ i fake newsova;  potpuno na razini obećanja koje je javno dao na početku prvog mandata kao predsjednik Vlade – da će od MOL-a otkupiti INA-u!

   Legendarno VJERODOSTOJNO, i patognomonična pseudologia phantastica predsjednika Vlade u Republici Hrvatskoj – mr. sc. Andreja Plenkovića!         

 

 Lovel Franić/Hrvatsko nebo                                                                              

Odgovori