FRANCUSKA Aktivni vojnici podržali umirovljene generale, tvrde da vlada čini previše ustupaka islamizmu

Vrijeme:1 min, 13 sec

Aktivni vojnici francuske vojske podržali su umirovljene generale, koji su se nedavno obratili svojoj vladi i proglasili prijetnju građanskim ratom. Tekst vojnog pisma objavio je prošlog mjeseca medij Valeurs actuelles koje je potpisalo više od 40 000 ljudi.

Prema anonimnim autorima – aktivnim pripadnicima francuske vojske, generali uopće nisu pobunjenici, kojima su proglašeni od strane vlade. Njihov jedini grijeh je ljubav prema Domovini. I oni sami tek su nedavno krenuli putem služenja Republici i ne mogu šutjeti kad mržnja prema Domovini postane norma, prenosi Geopolitika news.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanen izjavio je kako ovu akciju anonimnih aktivnih vojnih osoba ne smatra hrabrom.

“Govorimo o anonimnim pojedincima. To je njihova hrabrost – u anonimnosti? Kad se želite baviti politikom, svoju kandidaturu predstavljate na izborima. Kad sam bio nezadovoljan onim što se događalo, izašao sam na birališta. … Koliko je smiješno ovo “hrabro” društvo koje daje svoj”, rekao je Darmanen u programu televizije BFM.

Francuska ministrica obrane Florence Parly ovaj je apel nazvala neodgovornim, a načelnik stožera oružanih snaga François Lecointre rekao je da će se potpisnici pojaviti pred vojnim vijećem i da bi mogli biti uklonjeni iz službe.

Podsjećamo, u travnju je 20 umirovljenih francuskih generala napisalo otvoreno pismo pozivajući predsjednika Emmanuela Macrona da “brani domoljublje”. Kritizirali su vladu zbog neaktivnosti uslijed radikalne islamizacije zemlje. Izjava generala i tisuća drugih časnika izazvala je brojene reakcije. Podržala ih je krajnje desna političarka Marine Le Pen, a osudio ljevičar Jean-Luc Melanchon.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori