Dalić: “To je njegova odluka, ali ljudi moraju znati jednu stvar”

Vrijeme:5 min, 18 sec

“Druga bi bila stvar da on nije bio u mojim razmišljanjima, da nije znao da na njega računam, tada bi se moglo govoriti da ga nismo vidjeli pa ide dalje. Nema drame, nema tragedije…”

Nakon razgovora s Bornom Sosom, kad mu je igrač Stuttgarta priopćio da je izabrao njemačku reprezentaciju, Zlatko Dalić je za Sportske novosti kazao:

– Žao mi je što se Borna odlučio igrati za Njemačku, ali podržavam njegovu odluku. Na njemu je bilo da odluči što će napraviti i mi to moramo prihvatiti.

Sosa ne krije da je očekivao kako će već imati pokoji nastup za Vatrene, kaže da ste razgovarali, ali mu nikakva obećanja niste dali.

– Sosa je bio na popisu A reprezentacije za kvalifikacijske utakmice u ožujku, jasno mu je rečeno da će debitirati protiv Malte. Morao je preskočiti Sloveniju i Cipar jer je imao crveni karton i dvije utakmice kazne iz mlade reprezentacije, što se prenosi i na A vrstu. O tome je i s njim, ali i drugim njegovom ljudima razgovarao Ivica Olić. Kazao mu je da će biti s nama, da ga vidimo, a i da se upozna s atmosferom u ekipi. Rekao je: “Super, hvala“. Međutim, nakon toga je Igor Bišćan zamolio da igrači koje on treba budu ustupljeni mladoj reprezentaciji. I meni je bio cilj da ona napravi što bolji rezultat, ne mogu biti sebičan i misliti samo na sebe. Gledao sam da hrvatska mlada reprezentacije napravi povijesni uspjeh, stoga sam kao uvijek ustupio Bišćanu igrače koje je tražio, pa tako i Bornu Sosu koji je trebao igrati protiv Engleske. Bišćan je rekao da mu je ta utakmica važna i da mu je Sosa bitan za taj susret. O tome je Borna odmah bio obaviješten, sve je znao. Ništa se nije događalo, a da Borna ne bi bio informiran. Međutim, na kraju nije došao na utakmicu s Engleskom jer je javio da je ozlijeđen.

Dalić inzistira:

Je li za Hrvatsku hendikep što je Sosa otišao u drugi tabor?

– Hrvatska je premala da bi se odricala ili na bilo koji način rješavala igrača, no u ovom slučaju nije problem u Hrvatskoj. Mi se Sosi nismo odrekli, nego se on tako odlučio i to moramo poštovati. Kad se netko oprostio od reprezentacije, ja sam ga podržao, kad mi se sada Sosa rekao da prelazi u Njemačku, i njega sam podržao. Čovjek sam odlučuje što će i za koga će igrati, kako je Rakitić umjesto Švicarske odabrao Hrvatsku, tako je Sosa umjesto Hrvatske odabrao Njemačku.

Prihvaćate to bez drame.

– Zašto drama? Pa nije to naša borba. Čovjek je tako odlučio, tko sam ja da nekoga nagovaram? Ili da uskratim pravo mladoj reprezentaciji da se plasira dalje na Euru. Druga bi bila stvar da on nije bio u mojim razmišljanjima, da nije znao da na njega računam, tada bi se moglo govoriti da ga nismo vidjeli pa ide dalje. Nema drame, nema tragedije, dapače Bornu podržavam i rekao sam mu da mu želim svu sreću u karijeri.

Dalić je naglasio:

– Nema tko što prigovoriti ni HNS-u niti meni. Sve smo napravili. Kako je išla procedura sa svima drugima, primjerice s Domagojem Bradarićem, tako i s njim. Ponavljam, nema drame oko toga. Nemojmo praviti fame.

Medijski je to eskaliralo u času kad je Sosa već bio na prijelomnici da izabere Njemačku, no u HNS-u se za njegovo koketiranje s njima znalo duže vrijeme. Davno je pustio signal – ako neće igrati za Hrvatsku, da će igrati za Njemačku. Ili se barem staviti Njemačkoj na raspolaganje, pa kako tamošnji izbornik kaže.

– Ja govorim samo ono što je do mene, što je moj dio posla. Rekao mi je što je rekao, kazao sam da to poštujem, iznio je svoje razloge koje sada neću spominjati. I što reći? Svaka čast. Nemojte da ispadne da sam nešto protiv. Dapače, poštujem njegovu odluku. Bornu podržavam kao i svakog drugoga da ode nakon što je rekao da neće više igrati za Hrvatsku. Tako se ponašam. Nema negative niti ljutnje, on je tako izabrao i to je to.

Jasno je da Hrvatskoj trebaju igrači kojima je naš dres svetinja i nemaju alternativnu reprezentaciju jer taj kult koji se gaji ima veliku ulogu u rejtingu Vatrenih, što smo danas svjetski doprvaci, ali s druge strane nije dobro da gubimo igrače kad nas tako imalo ima.

– Kako se Ivan Rakitić odlučio za Hrvatsku, tako se Borna Sosa opredijelio za Njemačku. Mi u HNS-u i reprezentaciji nismo ništa krivo napravili.
Ispada da je odigrao protiv Malte danas ove priče ne bi bilo jer više ne bi imao pravo promijeniti državu budući da bi upisao službeni nastup za hrvatsku A vrstu. Očito se Sosa uvrijedio što su ga vratili u mladu. Nije se tada odazvao za Englesku, službeno zbog ozljede. Četiri dana kasnije igrao je za Stuttgart u Bundesligi.

Kakav je po vama Borna Sosa igrač? Kolika mu je vrijednost?

– Olić ga je pratio svaku utakmicu. Dugo je bio ozlijeđen, ali nakon što se oporavio nametnuo se. Prema naprijed donosi veliku kvalitetu, ima fantastičan centaršut, ljevak, sigurno je potencijal za hrvatsku reprezentaciju.

Biste li ga stavili među 26 za ovaj Euro?

– Više o tome neću reći ni jedno slovo.

Dok neki kažu da ga niste smjeli izgubiti, drugi osuđuju Sosu.

– Ne treba ga osuđivati. Tako neki govore – zašto za Hrvatsku ne igra Ademi? No, da je bio Ademi ne bi Brozović dobio šansu da bude u prvom planu kad se tek nametao. Nikoga ne treba osuđivati, ni Sosu, niti bilo koga. Sosa nije bio prisiljen, svojom voljom je tako učinio.

Kakva je perspektiva hrvatske reprezentacije na lijevom beku?

– Ranije smo imali problem što od Roberta Jarnija nismo imali konstantu na lijevom beku, ali u zadnje vrijeme su se pojavili kvalitetni igrači. Imamo Barišića, igrao je Melnjak, imamo Bradarića i Gvardiola, više nemamo problema. Hrvatska ima svijetlu budućnost na lijevom beku – konstatirao je izbornik, te zaključio:

– Neću dalje ulaziti u Sosinu odluku. Ne trebamo to shvatiti kao nešto negativno. Samo pozitiva.

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)