VIDEO General Tolj i biskup Košić: Nezadovoljstvo stanjem, peticija i apel

Vrijeme:4 min, 7 sec

 

 

General Tolj i biskup Košić u Budnici su sinoć govorili o povijesti i sadašnjosti, a osobito o kritičnim točkama i polazištima važnima za život, opstanak i budućnost hrvatskog naroda u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini

 

General bojnik u mirovini Ivan Tolj bio je gost sinoćnje Budnice, a u emisiju se telefonski uključio sisački biskup dr. sc. Vlado Košić. Njih dvojica autori su knjige „Junačka i sveta Hrvatska. Pismo o 30. obljetnici Domovinskog rata“, čije se drugo izdanje upravo pojavilo. Prvo izdanje predstavljeno je u četvrtak 28. siječnja u sisačkom Velikom Kaptolu. Knjiga se prodaje po 50 kuna, a prihod je namijenjen obnovi potresom pogođenog područja sisačke biskupije. 

Povod je zajedničke knjige 30. obljetnica Domovinskog rata. Auktori su u predgovoru istaknuli kako njome žele ne samo učvrstiti istinu o prošlosti, nego i upozoriti na ono što se trebalo razriješiti u minulu razdoblju, a nije se razriješilo, zbog propusta, pa i grijeha nečinjenja svih političkih garnitura. Ona je ujedno i apel: umjesto napuštanja Domovine i odlazaka tisuća i tisuća mladih ljudi pa i cijelih obitelji iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine potrebno je, kao i prije trideset godina, ponovno ujediniti sve snage i pamet i krenuti u saniranje svih višegodišnjih ’zastranjenja’ te se vratiti onim idealima, onom moralskom i vrijednosnom sustavu koji je uz Božju pomoć doveo hrvatski narod do pobjede u pravednom i obrambenom ratu.

Na predstavljanju je tada književna kritičarka Nikolina Mesić istaknula kako knjiga u obliku pisma želi prije svega čitatelja potaknuti na ponos što slobodno živi u zemlji u kojoj živi, izrasloj na takvim junacima kojima su se divili i njihovi neprijatelji. „Zapanjuje, primjerice, činjenica navedena u pismu da je u Sigetskoj bitki omjer snaga bio 40 puta veći u korist turske sile, a da se Turcima u Gvozdanskom suprotstavilo samo 300 ljudi, od kojih je 50 bilo obučenih i iskusnih vojnika“, rekla je prof. Mesić te nastavila: „Sve te bitke koje se spominju u pismu kako bi se osvijestilo to junačko obilježje naše Hrvatske, okrunjene pobjedom u Domovinskom ratu, silno podsjećaju na već davno ispričanu priču o Juditi, primjerice, u kojoj je zahvaljujući mudrosti jedne žene poražena cijela babilonsko-asirska vojska, ili na sukob Davida i Golijata, u kojemu su rijetki vjerovali u pobjedu dječaka, mladića s praćkom. A nijedna od tih pobjeda ne bi se zbila da njihovi sudionici nisu posjedovali, kako autori kažu, ’duhovnu snagu koja je dizala ljude’, a o kojoj mi posebno ponovno svjedočimo i danas na potresom pogođenim prostorima sisačke biskupije. Ta duhovna snaga predstavljena je u ovom pismu i kratkim životopisima stanovnika nebeske Crkve, naših svetaca, blaženika i mučenika, koji svjedoče koliku milost baštine oni koji zagledani u smrt ne vide kraj života, nego njegov početak.“

U sinoćnjoj Budnici pola vremena bilo je posvećeno hrvatskim povijesnim temama i stanju na Banovini udarenoj potresom, o kojem je napose govorio mjesni biskup. Kako je točno prije 29 godina, 8. travnja 1992., osnovan HVO, o njegovu povijesnom značenju za obranu hrvatskog naroda, Bosne i Hercegovine i same Hrvatske govorio je general Tolj, sudionik tadašnjeg događaja. Osvrnuo se i na veliku vojnu pobjedu hrvatskih oružanih snaga (domobrana i manjim dijelom ustaša) nad četnicima u bitci kod Lijevča-polja, sjeverno od Mostara, vođenoj od 30. ožujka do 8. travnja 1945.

U drugom dijelu emisije došla je na red aktualna situacija u Hrvatskoj, o kojoj je kritički, s velikom zabrinutošću za budućnost i neskrivenim nezadovoljstvom zbog brojnih negativnosti u drutšvu, politici, gospodarstvu, zbog iseljavanja i demografskog propadanja i drugih nepovoljnih procesa govorio general i književnik Ivan Tolj. Posebnu pozornost voditelja emisije Marka Ljubića privukla je peticija (u kojoj se traže smjene na Hrvatskoj radioteleviziji zbog dvaju priloga u udarnim terminima: razgovora s patrijarhom Porfirijem u Dnevniku i nastupa povjesničara Goldsteina u Nu2; obojica su osporavala svetost ili neupitnu pozitivnost bl. Alojzija Stepinca). Peticiju  je pokrenuo Tolj osobno, skupa s još petoricom-šestoricom, a pridružilo joj se dosad više od dvije tisuće potpisnika. O njoj je portal Hrvatsko nebo izvješćivao. 

 

POTPIŠITE PETICIJU Zahtjev za kadrovskim smjenama na HRT-u

 

U tom smislu, bilo je riječi i o medijskom tretiranju odnosno prešućivanju te peticije i njoj pridodanog objašnjenja „Memorandum 2 (’srpski svet’) na djelu“ od javnih informativnih servisa HRT i Hina, ali i od crkveno-katoličkih medija, među kojima ju je prešutjela  i Informativna katolička agencija (IKA), pri čemu je apostrofiran i kritički članak o katoličkim medijima i „Crkvi među Hrvatima“ objavljen na portalu Hrvatsko nebo, suradnika portala Zdravka Gavrana, književnika i publicista

 

POTPIŠITE PETICIJU Zahtjev za kadrovskim smjenama na HRT-u

 

koji je i jedan od sedam nositelja te peticijske inicijative, a koja se nastavlja; sedmorica će se danas obratiti javnosti novim dopisom odgovornima za programsku i uređivačku politiku informativnih programa i servisa HRT-a.

Sinoćnju Budnicu može se pogledati ovdje

 

 

Darko Daran Bašić/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)