Uskrsna poruka biskupa Palića: Isus je živ!

Vrijeme:2 min, 34 sec

 

Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanske biskupije mons. Petar Palić uputio je poruku u povodu predstojećeg katoličkog blagdana Uskrsa.

Uskrsnu poruku biskupa Palića HMS prenosi u cijelosti:

Draga braćo i sestre!

Evanđeoska izvješća na različite načine izvješćuju o Isusovu uskrsnuću. Dok Evanđelje po Ivanu govori da su Josip iz Arimateje i Nikodem Gospodinovo mrtvo tijelo mirisnim pomastima pripremili za ukop i omotali povojima (Iv 19,38-41), evanđelisti Marko i Luka izvješćuju da je pomazanje izostavljeno zbog žurbe da ga se čim prije pokopa. Također se kaže da su tri žene koje su s Isusom došle iz Galileje otišle na grob kako bi izvršile posljednji čin pobožne ljubavi prema mrtvima rano na uskrsno jutro, pomazujući njegovo tijelo (Mk 16,1-8; Lk 24, 1-12).

Sva izvješća i svjedočanstva mogu se sažeti u rečenicu „mladića zaogrnutog bijelom haljinom“, koji poručuje Mariji Magdaleni i Mariji Jakovljevoj u praznom grobu: “Uskrsnu! Nije ovdje!” (Mk 16,6)

Velika je to i radosna vijest za svakoga od nas! Činjenica uskrsnuća doziva nam u svijest da smo učenici živoga Boga! Učenici smo Boga koji nam je pokazao da je ljubav moćnija od groba. Nismo više robovi smrti, nismo zatvorenici bez mogućnosti oslobođenja. Isus je uskrsnuo! Isus je živ! Kako bi bilo lijepo kad bi ta radost istinski ispunila naš svakodnevni život, naše susrete, naša okupljanja, pa i ove naše dane neizvjesnosti koje živimo u ovoj epidemiji.

U anđelovim riječima ženama čujemo još jednu istinu: “Isusa tražite, Nazarećanina, Raspetoga? Uskrsnu!” (Mk 16,6) Ovim trima riječima sažeta je Isusova istina. Anđeo ne govori “Isus Mesija”, “Isus Krist”, “Isus, Sin Božji”, nego jednostavno: “Isus Nazarećanin, Raspeti, uskrsnuo je!” Ove riječi su veoma znakovite, jer nas podsjećaju na usku vezu između utjelovljenja, križa i uskrsnuća, javila je KTA.

Pred Uskrslim ne smijemo zaboraviti na Utjelovljenje i Križ, jer nam upravo oni svjedoče posebnost navještaja Uskrsa. Radosna vijest Uskrsa nije navještaj da se neki mrtvac vratio u život, nego da je Sin Božji, koji je postao čovjekom među ljudima i čitav život darovao iz ljubavi, pobijedio smrt! Isusovo uskrsnuće objavljuje da je samo život darovan iz ljubavi jači od smrti, da je samo život, ponovno predan u Božje ruke, istrgnut od smrti.

Braćo i sestre, Gospodin je uskrsnuo!

Uskrsnuo je za vas koji se osjećate napušteno od svih. Uskrsnuo je za vas koji ste uspjeli ponovno uzeti svoj život u svoje ruke. Uskrsnuo je za vas koji se godinama brinete o nepokretnom mužu u krevetu. Uskrsnuo je za vas koji ste nakon mjeseci neodlučnosti učinili taj veoma važan korak. Uskrsnuo je za vas koji ste nakon mjeseci tame svojoj obitelji i prijateljima uspjeli darovati osmijeh. Uskrsnuo je za vas koji Uskrs provodite daleko od svoje obitelji, ali i za vas koji više nemate obitelj. Uskrsnuo je za vas koji ga nikada ne tražite, a danas ste ovdje, ispred Njega. Možda i ne znate, ali Isus je živ i ako vi zaboravite na njega, on vas neće zaboraviti nikada.

Neka nas Isus Nazarećanin, Raspeti i Uskrsnuli, trajno obasjava uskrsnom radošću i nadom.

Sretan Uskrs!

Petar, biskup

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo