Duhovna misao Zdravko Gavran: Spas i izvana i iznutra

Vrijeme:57 sec

 

 

Duhovna misao je petminutna emisija u kojoj autorskim tekstovima sudjeluje više suradnika; pisaca, propovjednika, predstavnika različitih vjerskih zajednica. Emisija se emitira svakoga dana u 06.05 i 19.20.

Današnji gost je Zdravko Gavran.

“Današnja misna čitanja dovode nam pred oči sudbinu dviju žena dok se nad njih nadvija prijetnja smrti – kao kazne od društva, od muškaraca – za grijeh preljuba. Bilo je to doba u kojem se taj grijeh plaćao smrću. Kamenovali su žene. Muškarce ne.

Prva žena, Suzana, bila je od dvojice požudnih staraca lažno optužena da je počinila preljub, jer se unatoč njihovoj ucjeni nije htjela njima podati. Bili su ugledni, i moćni, sudci među Židovima u Babilonu. Prethodno su ucjenjivali druge žene, koje im u strahu od lažnog svjedočenja popuštahu.

No Suzana se oduprla i zavapila Bogu, koji se smilovao. Nadahnuo je mladog proroka Daniela da ju izbavi od pokvarenih staraca, da njih pred zajednicom razotkrije kao one koji su glumeći pravednike činili grozne nepravde. Kažnjeni su smrću. Oni. Ne ona, kako su podlo isplanirali.”

Duhovna misao: Spas i izvana i iznutra

 

Hrvatsko nebo

 

Odgovori