PREDSJEDNIK HAZU-A U BIH BEVANDA/Oni koji žele dominirati u BiH najveći su protivnici europskih vrijednosti i toga njezina puta

Vrijeme:2 min, 16 sec

 

 

Na prostoru Bosne i Hercegovine možda je samo Pakt stabilnosti, održan sredinom 1999. godine s nazočnošću tadašnjeg predsjednika SAD-a Billa Clintona, okupio toliko dužnosnika, no znanstveni skup koji je održan u Neumu, a organiziralo ga je Sveučilište u Mostaru, Hrvatski rektorski zbor i HAZU u BiH, koji je održan u uvjetima koronavirusa, te čak i djelomičnoga ignoriranja, mogao se pohvaliti najvećom reprezentativnošću, a ponuđena rješenja bila su najveći iskorak od Daytona do danas, piše Večernji list BiH.

Federalizam i konsocijalizam dali su najveći doprinos za nadilaženje problema u državama sa sličnom strukturom i problemima. Moglo se to zaključiti iz izlaganja niza zapadnih profesora iz Švicarske, Kanade, SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, koji su istaknuli brojne primjere diljem svijeta i predložili moguće recepte za BiH.

Ima rješenje za BiH

Svojevrsni siže cijele konferencije iznio je u završnom izlaganju prof. dr. Mladen Bevanda, predsjednik HAZU-a u BiH.

“Ovo bijaše prava svetkovina, festival znanosti, europskih tradicionalnih vrijednosti, političkih standarda, kritičnosti, objektivnosti. Izlaganja jasna, utemeljena, jezgrovita bez aluzivnog, ezopovskog narativa. Bilo je zadovoljstvo slušati. Konferencija je i pravi pothvat u vremenu nastojanja koje je izazvala viša sila”, naveo je Bevanda.

Po njemu, postoji nada da je u BiH ipak moguće rješenje višegodišnjih prijepora.

“Postoji suglasnost: BiH nije kvadratura kruga, nije nerješiv problem, a postojeće nepovoljno stanje može ozdraviti samo dosljedna primjena europskih demokratskih standarda, europske političke prakse i kulture. BiH je, i za sudionike konferencije: suverena, cjelovita, zajednica konstitutivnih naroda i građana. Ali to je zajednica razlika: etničkih, vjerskih, jezičnih, tradicijskih, kulturoloških pa i civilizacijskih. Razlike, međutim, ne smiju biti prepreka dogovaranju niti kamen smutnje razdora, razlog nestabilnosti. Pojedinosti i raznolikosti su jedna od hitnih karakteristika Europe. Europa treba i može biti uzor BiH jer je, kao i druge europske države sličnih razlika — uistinu – Europa u malom”, istaknuo je Bevanda.

Na znanstveno-stručnoj konferenciji “Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u BiH” govorili su najviši dužnosnici EU-a i NATO-a, veleposlanik SAD-a u BiH. Bevanda smatra kako upravo europska praksa treba biti inspiracija za smjer reformi u BiH.

“BiH kao demokratska konsocijacijska federacija mora biti takva da narodima i građanima jamči realizaciju njihova punog potencijala bez subordinacije, nametanja, dominacije, paternalizma ili bilo kojeg oblika osporavanja ili izigravanja demokratskog legitimiteta, uvijek i u kontinuitetu na svim razinama”, istaknuo je akademik Bevanda.

Pluralizam protiv hegemonije

On je jasno istaknuo kako su upravo protivni europskim vrijednostima oni oblici vlasti koji teže dominaciji.

“Politici i mentalitetu koji želi dominirati, biti hegemon smetaju europske demokratske vrijednosti, europski standardi kao što su pluralizam, federalizam, kolektivna prava, paritet, konsenzus, jednakopravnost. Živjeti s drugima u miru može samo onaj tko je bez želje za dominacijom, za prisvajanjem prava drugih i nametanjem svoje volje”, rekao je dr. Bevanda.

 

hms.ba/ /Hrvatsko nebo