Schmidt mijenja Inzka već u lipnju? OHR se ukida nakon ispunjenja 5+2 uvjeta…

Vrijeme:2 min, 53 sec

Zbog situacije uzrokovane pandemijom i činjenicom da nisu imenovani svi ključni ljudi u administraciji Joea Bidena, novog američkog predsjednika, došlo je do kašnjenja u donošenju odluke o izboru novog visokog predstavnika.

Kako su Nezavisnim rekli njemački izvori upućeni u poteze i planove koje Christian Schmidt, kandidat Njemačke za novog visokog predstavnika, provodi, prema trenutačnom planu može se očekivati da bi odluka mogla biti donesena u sljedećih nekoliko tjedana. Jedan izvor im je rekao da i dalje nije sigurno hoće li Schmidt dobiti povjerenje Vijeća za implementaciju mira, ali da je Vlada Njemačke, koja je Schmidta kandidirala, i dalje uvjerena u pozitivan ishod.

“Prvobitno je bilo planirano da odluka bude donesena početkom ožujka, a sad je moguće da odluka bude krajem ožujka ili sljedećeg mjeseca. U svakom slučaju, očekujemo da će Schmidt stupiti na dužnost već u lipnju, bez obzira na ovo manje kašnjenje”, rečeno nam je.

Naglašeno je da Schmidt ovih dana pokušava stupiti u kontakt s najvišim državnim funkcionarima, a da je nedavno razgovarao i s Miloradom Dodikom, predsjedateljem Predsjedništva BiH, te da želi svima predstaviti koncept i planove. Što se tiče obraćanja javnosti, objašnjeno je da Schmidt čeka potvrdu, a da će onda i široj javnosti BiH izložiti svoje planove.

“Možemo reći da će njegov posao biti implementacija 5+2 uvjeta za završetak misije OHR-a. Hoće li to biti posao koji će trajati dvije, tri, pet ili više godina nije svrsishodno jer bi se bespotrebno kreirao umjetni rok koji bio stvorio nepotrebna očekivanja i spekulacije”, rečeno je.

Izričito je naglašeno da je plan da Schmidt tijesno surađuje s Uredom predstavnika EU u BiH, te da će zajedno raditi na implementiranju reformske agende za EU, kao i ispunjavanju preporuka iz Mišljenja Europske komisije. Ključni cilj će biti suradnja s SAD-om, EU i zemljama članicama EU, kao i ostalim partnerima u Vijeću za implementaciju mira.

Schmidt, kako je rečeno Nezavisnim, ne namjerava ispustiti nijedan od alata koji će mu kao visokom predstavniku stajati na raspolaganju, ali je namjera da potakne domaće aktere na reforme i konstruktivan dijalog bez revizije prošlosti.

“Treba razumjeti da će iza Schmidta stajati težina njemačke države koja će mu dati neophodan autoritet, ali on neće biti njemački visoki predstavnik, nego visoki predstavnik međunarodne zajednice”, pojašnjeno je, uz napomenu da se radi o iskusnom njemačkom političaru koji uživa autoritet na svim razinama, ali i koji poznaje BiH i regiju.

“On je tijekom cijele političke karijere od devedesetih naovamo bio uključen i u tijeku svega što se događalo na Balkanu. On nije netko komu aktualni političari u BiH nisu nepoznati, i to je jako bitno”, naglašeno je.

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banjaluke i dobra poznavateljica njemačke politike, kaže za Nezavisne da postoje brojne spekulacije, uključujući i o novim kandidatima.

“Mislim da se Njemačka ne bi upustila u ovu priču da nije osigurala njegovo potvrđivanje. Sama činjenica da su imenovali iskusnog političara govori o ozbiljnim namjerama. Mislim da bi on trebalo stvoriti, pitanje je koliko je to moguće, konstruktivnu atmosferu, da pokrene BiH s mrtve točke i inicira postizanje kompromisa unutar BiH, što bi vodilo i u konačnici zatvaranju OHR-a”, smatra.

Istaknula je da je sigurna da Schmidt neće raditi posao domaćih političara niti da će mijenjati unutarnju strukturu zemlje.

“Pomoći će da zemlja postane funkcionalna, a ne da se sapliće o vlastitu strukturu, jer u ovom stanju nefunkcionalnosti nemamo koristi mi kao građani, a ni međunarodna zajednica”, rekla je Topić.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)