Karamarko: Hrvatska je danas Jugoslavija u malom, više neću šutjeti

Vrijeme:2 min, 4 sec

 

 

Bivši čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko potvrdio je u srijedu da je Upravni sud ukinuo odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa nakon koje je on prije pet godina otišao iz politike, a otklonio je i nagađanja da će se kandidirati na predstojećim lokalnim izborima.

Karamarko je za RTL Direkt rekao kako se stranka kojoj je bio na čelu u cijeloj priči ponijela kukavički, da ga nitko iz aktualnog vrha nije nazvao te da nakon pet godina u samoizolaciji više ne namjerava šutjeti.

https://www.youtube.com/watch?v=l-2DAXaP6Jo

“Mislim da je čitava jedna mašinerija bila pokrenuta u smjeru mog rušenja, dakle rušenja izvjesnog broja politika koje sam ja provodio kroz stranku s kojom sam pobjeđivao četiri godine”, kazao je.

Karamarko smatra da je na taj način trebalo zaustaviti politiku smanjivanja uvoza, a povećanja proizvodnje, odnosno “udar na uvoznički lobi”.

“Imali smo čitav niz problema i ideoloških u konačnici. Rekao bih da je Hrvatska danas produžena Jugoslavija, u manjem obliku. Sve su to bili problemi koji su doveli do toga da sam skupio veliki broj protivnika pa čak i u stranci koja se u tom trenutku ponijela kukavički. Danas sam dokazao da sam doista štitio interese Hrvatske”, kazao je za Karamarko.

Ostavke na dužnosti u stranci i vladi Karamarko je podnio nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo da je tvrtka njegove supruge Ane Karamarko “Drimia” primala novac od lobista MOL-a.

Na odluku Povjerenstva Karamarko se žalio Upravnom sudu koji je odluku povjerenstva nepravomoćno poništio.

Upitan ima li političkih ambicija Karamarko je uzvratio kako će to vrijeme pokazati. “Ovo što se sada pričalo o mogućnosti kandidature za gradonačelnika Zagreba, to ne dolazi u obzir. Još uvijek sam u tom svom malom svijetu šutnje i tu ću biti još izvjesno vrijeme. Možda ne predugo, vidjet ćemo”, pojasnio je Karamarko.

Na pitanje znači li to da ga se na lokalnim izborima ne može očekivati uzvratio je: “Ne, ne. Sigurno neću sudjelovati!”.

Odluka Upravnog suda uslijedila je nakon što je Ustavni sud u srpnju 2019. usvojio Karamarkovu ustavnu tužbu i ukinuo odluke upravnih sudova koji su ranije potvrdili odluku Povjerenstva o sprečavanju sukoba interesa u slučaju “savjetnica”.

Povjerenstvo je sredinom lipnja 2016. zaključilo da je Karamarko, tadašnji prvi potpredsjednik vlade i šef HDZ-a, bio u sukobu interesa zbog iznošenja osobnih stavova i prijedloga za povlačenje Hrvatske iz arbitraže s MOL-om, a osobito na sastanku Vijeća za suradnju.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo