IZ STRANOG TISKA: EPP se riješio fideszovaca

Vrijeme:6 min, 39 sec

 

 

U srijedu ujutro, Viktor Orbán pismom je obavijestio je čelnika frakcije Europske pučke stranke da eurozastupnici Fidesza [izgovara se: Fides] napuštaju frakciju EPP-a. Na taj je način stranka reagirala na usvajanje 84-postotnom većinom novih propisa zahvaljujući kojima bi se lakše nego dosada iz frakcije moglo izbaciti zastupnike Fidesza. Nova pravila su izričito krojena po Fideszu, bilo je jasno da će, ako zastupnici Fidesza ne odu, njihovo članstvo biti suspendirano. Još nije jasno hoće li nastaviti politizirati samostalno ili u nekoj drugoj frakciji. Jedini član KDNP-a na zajedničkom popisu s Fideszom ostaje član frakcije.

Orban i Fidesz napustili Europsku pučku stranku

EPP ima najveću frakciju u Europskom parlamentu, stoga njeni članovi mogu imati značajan utjecaj na odluke i dobiti jake pozicije u komisijama. Predstavnici Fidesza više neće imati tu mogućnost. Među članovima Fidesza, András Gyürk član je frakcije EPP-a od početka pristupanja Mađarske EU-u 2004. godine. Među onih koji odlaze su i političari koji su i ranije imali ozbiljne karijere, poput Lászlóa Trócsányija, bivšeg ministra ustava i pravosuđa, Lívije Járóke, bivše potpredsjednice EP-a, Enikő Győri, bivše državne tajnice za vanjske poslove ili Kinge Gál, zamjenice predsjednika utjecajnog parlamentarnog odbora pod nazivom LIBE. 

Idu prije nego ih se izbaci

Fidesz napušta frakciju jer nisu željeli čekati da ih se izbaci. U utorak ujutro frakcija EPP-a usvojila je novi poslovnik koji zastupnicima omogućuje da jednim glasovanjem izbace sve članove stranke iz svoje frakcije. Mjesecima se raspravljalo o novim pravilima, a prvotni su planovi toliko ublaženi da je potrebna dvotrećinska većina da bi se isključila stranka, a ne samo natpolovična. Međutim, u nova pravila uvršten je poseban slučaj, posebno prilagođen Fideszu: na temelju toga, ako je članstvo stranke u EPP-u unutar same stranke već suspendirano, članstvo zastupnika te stranke u frakciji može biti suspendirano natpolovičnom većinom. To nije isključenje, već samo suspenzija, ali u praksi ima slične posljedice.

Budući da je Fidesz jedina stranka čije je članstvo u EPP-u pod suspenzijom, jasno je da je ovo novo pravilo doneseno posebno protiv Fidesza.

Godinama su to probavljali

Unutar EPP-a rasprava o tome što učiniti s Fideszom traje više od dvije godine. Stranke članice iz Sjeverne Europe, Beneluksa, Baltika, Poljske i Grčke već bi ga se odavno riješile, dok su francuski, njemački, španjolski, talijanski i slovenski članovi upozoravali na oprez ili su ga njihovi predstavnici izravno branili.

Predsjednik EPP-a izabran krajem 2019. godine, Poljak Donald Tusk, obično je zauzimao stav protiv Fidesza, ali njemački CDU-CSU, koja je najutjecajniji savez u stranci, dugo se zalagao protiv potpunog raskida i eventualno je vodio retoričku borbu protiv Fidesza. Odnos između EPP-a i Fidesza doista se pogoršao krajem ljeta 2018. godine, kada je značajan broj zastupnika EPP-a glasovao za izvješće Sargentini, pomažući time u pokretanju postupka protiv Mađarske pred Europskim vijećem zbog stanja demokracije (postupak prema čl. 7).

U jesen 2018. pitanje isključenja Fidesza pokrenuto je već na Kongresu EPP-a u Helsinkiju, ali glasovanje je izostalo nakon što se i Fidesz pridružio proglasu u kojem se EPP obvezao na liberalnu demokraciju. 

Početkom 2019. rasprava u EPP-u stranci ponovno se razbuktala nakon što je mađarska vlada zemlju „okitila“ prezirnim plakatima protiv Jean-Claudea Junckera – Juncker je također bio političar EPP-a. Tada su mnogi u Pučkoj stranci vjerovali da su Fidesove antibriselske kampanje i vladina politika kojom razara jedinstvo EU-a, kao i urušavanje vladavine prava u Mađarskoj dovoljni razlozi da se ne uđe u zajednicu sa strankom. 

U mnogim su se zemljama političari pučana suočili s prozivkama novinara i političkih protivnika zašto se udružuju sa strankom koja je postala zloglasna zbog korupcije i krađe novca EU-a. U raspravama je Fidesz govorio da ljevica i liberali žele podijeliti stranku, da je EPP skrenuo lijevo i da oni predstavljaju dobre stare vrijednosti Pučke stranke.

U ožujku 2019., nešto više od dva mjeseca prije izbora za EP, EPP je suspendirao članstvo Fidesza – a Fidesz je priopćio da su sami sebe suspendirali. Trojica političara veterana, takozvani mudraci, dobili su zadatak istražiti stvar i reći što dugoročno raditi s Fideszom.

U međuvremenu je formiran novi Europski parlament, izabran u svibnju 2019. godine, gdje su se zastupnici Fidesza pridružili EPP-u na isti način na koji su bili i prije suspenzije stranke. Dobili su mjesta i mjesta u odborima, praktični učinak suspenzije bio je jedino taj što Viktor Orbán nije mogao prisustvovati sastancima premijera iz redova pučana prije summita EU, a Fideszovci nisu pozvani na stranačka izvanparlamentarna događanja, pa tako ni na izborni kongres u studenom 2019.

Trojica mudraca istraživali su gotovo godinu dana prije nego što su podnijeli izvještaj Donaldu Tusku, novom predsjedniku EPP-a, koji, međutim, nije objavio tekst. Ubrzo je procurilo da trojica političara nazvanih mudracima nisu mogli odlučiti što učiniti s Fideszom, pa je izvještaj u biti bio beskoristan.

Prošle je veljače Kongres EPP-a zaključio da nema potrebe za odlučivanjem: zadržana je suspenzija Fidesza, dok se situacija dodatno istraži do prve polovice 2021. godine. Do prosinca prošle godine, oni koji traže isključenje ponovno su se aktivirani kada je mađarska vlada zaprijetila vetom na proračun EU-a i kada je Tamás Deutsch usporedio stil čelnika frakcije Manfreda Webera s metodama Gestapa u raspravi. Nestrpljivi su poduzeli inicijativu za isključenje Deutscha iz frakcije, ali dvaput se ispričao, pa je glasovanje izostalo. Viktor Orbán tada je predložio da se uz frakciju EPP-a formira kooperacija, u kojoj bi mogle biti stranke desnije od mainstreama, slično kao i prije 2009. godine, kada je takva druga formacija bila osnovana radi britanskih konzervativaca. Međutim, od čelništva EPP-a nije dogodio čak ni suštinski odgovor. 

Protufideszovci, s druge strane, uspjeli su imenovati odbor koji će preraditi poslovnik frakcije u pogledu primanja novih i isključivanje starih članica. Članovi frakcije glasovali su o novom setu pravila u srijedu ujutro. Viktor Orbán zaprijetio je u nedjelju EPP-u da će, ako budu usvojena nova pravila, Fidesz napustiti frakciju. Međutim, “mogućnost lakše suspenzije predstavnika suspendiranih stranaka” ostala je u nacrtu unatoč prijetnji. Da se Fidesz nije povukao, vjerojatno bi članovi frakcije mogli glasati o njihovoj suspenziji.

Pravac konzervativna frakcija?

Teško je procijeniti koliku je korist i zaštitu EPP donosio Fideszu. Do 2018-2019. godine EPP je dosljedno odbijao ili usporavao istrage protiv mađarske vlade, ali od suspenzije početkom 2019. činilo se da se u savezu pučana spone raspadaju po pitanjima velike politike.

Također, u raskidu je vjerojatno igralo ulogu i da se Fidesz posljednjih mjeseci ozbiljno posvađao s predsjednikom EPP-a (Donald Tusk) i čelnikom frakcije (Manfred Weber), te da je CDU dobio novoga predsjednika (Armin Laschet), koji usmjerava pučane prema političkom centru i europskoj suradnji.

Fidesz je izvorno pripadao skupini liberala u europskoj politici, ali i prije pristupanja Mađarske EU-u pridružio se demokršćanskom EPP-u kao stranci desnog centra, prema Viktoru Orbanu, na poziv njemačkoga kancelara Helmuta Kohla. Fidesz je dugo bio stabilan član EPP-a, uvijek je u skupinu donosio više od deset članova, a mnogi od njih obnašali su važne funkcije u EP-u: József Szájer, bivši zamjenik čelnika frakcije EPP-a, a Pál Schmitt i Lívia Járóka bili su i potpredsjednici EP-a. Između 2006. i 2014. političari EPP-a također su redovito govorili na Fideszovim predizbornim skupovima.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se zastupnici Fidesza priključiti nekoj od frakcija kritičnih prema EU. Bilo bi logično, jer bez frakcije bilo bi puno teže njihovim zastupnicima afirmirati se. Najveće su šanse da će pristupiti konzervativnoj skupini zvanoj ECR, u kojoj poljska vladajuća stranka PiS ima najviše predstavnika, 24. Dvanaestočlano izaslanstvo Fidesza bilo bi odmah drugo po veličini tamo. U toj su frakciji također predstavnici Talijanskog bratstva, češkog ODS-a i slovačkog SaS-a.

Situaciju komplicira činjenica da Fidesz još nije istupio iz same Europske pučke stranke. Iako mu je članstvo tamo suspendirano, Orbánovo pismo u srijedu govori samo o napuštanju frakcije.

 

(Prevela A. B.)

IZVOR

Péter Magyari, „EPP se riješio fideszovaca“.444.HU (Mađarska), 3. ožujka 2021.

https://444.hu/2021/03/03/megszabadult-a-fideszesektol-a-neppart

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)