Katolička crkva među Hrvatima opet na udaru

Vrijeme:2 min, 12 sec

 

 

Mađarski ustavni sud presudio je da su katolici povrijeđeni bogohulnim performansom koji su godine 2016. izveli aktivisti ispred poljskog veleposlanstva u Budimpešti, kada su prosvjedujući protiv nacrta zakona o potpunoj zaštiti života nerođenih u Poljskoj izveli igrokaz u kojem je mladić odjeven kao biskup „abortivnom pilulom” pričešćivao druge prosvjednike govoreći “tijelo Kristovo”. Mađarski ustavni sud u presudi je istaknuo da je nužno “napraviti razliku između kritike vjerske zajednice i ismijavanja religije. Izražavanje mišljenja ismijavanjem članaka vjere, vjerskih simbola, vjerskih radnji ili obreda može se ograničiti kako bi se zaštitilo dostojanstvo vjerske zajednice i dostojanstvo njezinih članova”. 

Taj performans podsjeća nas na predstavu „Šest likova traži autora” redatelja Olivera Frljića u zagrebačkom kazalištu Kerempuh, u kojoj su tada umirovljenog, a sada već pokojnog gospićko-senjskog biskupa Milu Bogovića izrugali tako što su mu u sceni stavili svinjsku masku, pa prikazali kako kokainom pričešćuje glumce na pozornici. Na Frljićevu predstavu stigli odvjetnici, političari, bivši ministri, koji su pljeskali toj povrjedi vjerničkih osjećaja i hvalili predstavu. „Hrvatski” ustavni sud, naravno, nije reagirao, pogotovu ne onako kao što je to učinio mađarski. Iako je inače, ali selektivno, vrlo osjetljiv na diskriminaciju. Ne i kada su u pitanju katolički vjernici i njihovi predstavnici. 

Evo nam i novog veselja. Nagrađeni dugometražni dokumentarni film “Nun of Your Business” redateljice i scenaristice Ivane Marinić Kragić, koji je dobio nagradu publike za najbolji dokumentarac u prošlogodišnjem festivalu Zagrebdox, od danas, 1. ožujka 2021., prikazivat će se u nezavisnim kinodvoranama u (zanimljivo) Zagrebu, Puli, Čakovcu, Varaždinu i Rijeci. Priča prati dvije mlade časne sestre koje se upoznaju na katoličkom okupljanju u Zagrebu i zaljubljuju se, pa razočarane Crkvom odlučuju napustiti samostan i započeti nov zajednički život na jednom dalmatinskom otoku, nadajući se da će ih tradicionalna lokalna zajednica prihvatiti. Priča se savršeno uklapa u globalni mainstream, a hrvatski mainstream veselo će mu se pridružiti. Ovo dosad samo su vjesnici onoga što će se tek razbuktati.


No ne napada se katolike samo u kazališnim predstavama, filmovima i dokumentaraca. I politika odrađuje svoj dio donošenjem zakona i međunarodnih dokumenta koji su na tom tragu i čije su negativne dugoročne posljedice mnogo teže od svih predstava, filmova i dokumentaraca. I nemojmo se zavaravati, nije svrha samo stjerati Crkvu u sakristiju. Zna cijela ta ekipa da je katolička vjera jedno od ključnih obilježja hrvatskog identiteta. Stoga to nije samo udar na Crkvu među Hrvatima i na nas koji joj pripadamo, nego i na hrvatski identitet, koji smo unatoč svim svojim brojnim manama uvijek branili najbolje što smo mogli. I u „olovnim vremenima” i poslije njih. A morat ćemo ga braniti u još „olovnijim vremenima”, koja nesumnjivo dolaze. 

 

MO/Hrvatsko nebo

 

Odgovori