SVETAC DANA “Sveta Agneza”

Vrijeme:1 min, 19 sec

Češka princeza, klarisa.

02.03.2021. 

Dana slavimo svetu Agnezu, hrvatski Janju, češku princezu i redovnicu klarisu.

Sveta Agneza Češka ili kako je još zovu Praška, rođena je 1211. kao kći češkog kralja Otokara. Majka joj je bila sestra ugarskog kralja Andrije II. S tri godine Agnezu su poslali na školovanje u samostan, najprije kod cistercitskih redovnica a zatim kod pripadnica reda premonstrantica. Kako je onda bio običaj s princezama, u dobi od samo osam godina zaručena je za Henrika, sina cara Fridriha II.

Trebala je prema tadašnjim pravilima poći na dvor budućeg supruga kako bi je tamo odgajali, ali to se nije dogodilo, nego je umjesto toga poslana na dvor austrijskog vojvode. Nakon šest godina, zaruke između Agneze i Henrika su razvrgnute. Agneza je uskoro opet postala pijun u različitim bračnim kombinacijama, međutim ni jedna od njih nije se ostvarila. Stoga je odlučila posvetiti se životu molitve i djelima milosrđa. Uskoro je na zemljištu koje joj je darovao brat osnovala bolnicu i u nju dovela redovnike franjevce. Čuvši od njih za svetu Klaru Asišku, počela se s njom dopisivati i uskoro je osnovala prvi samostan klarisa u Pragu i uopće izvan Italije.

Sama se Agneza 1236. pridružila klarisama. Kao redovnica, kuhala je i popravljala odjeću siromašnima i gubavcima, čak i nakon što je postala poglavaricom samostana. Da pomognu u radu bolnice koju je osnovala, Agneza osniva i red Vitezova s crvenim križem i daje im pravilo svetog Augustina. Umrla je na današnji dan 1282. godine. Blaženom ju je proglasio papa Pio IX. a svetom Ivan Pavao II. 1989.

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori