Blanka Vlašić objavila završetak aktivne karijere, HOO joj uputio zahvalu za sve što je dala hrvatskom sportu

Vrijeme:3 min, 56 sec

 

Jedna od najvećih hrvatskih sportašica svih vremena, Banka Vlašić, objavila je odluku o službenom završetku aktivne atletske karijere. Uz brojne svjetske i europske trofeje te sportska priznanja, Blanka u bogatoj riznici ima i dvije olimpijske medalje – srebro iz Pekinga 2008. i broncu iz Rija 2016. godine.

Blanka Vlašić s olimpijskom broncom iz Rija 2016.

Njezinu odluku o završetku natjecateljske karijere u skoku u vis prenosimo u cijelosti, kao i o osvrte trenera i oca Joška Vlašića te trenera Bojana Marinovića na njezina sjajna postignuća (u dodatku na kraju teksta).

Izjava Blanke Vlašić povodom službenog završetka aktivne sportske karijere:

Dragi prijatelji atletike, drage moje navijačice i navijači,

još od Rija se trudim zakrpati ozljedu, punih četiri godine nade da ću još jednom stati pred letvicu i izazvati samu sebe. Dišem sport od svog rođenja, skok u vis je nedjeljivi dio mene i tako će uvijek biti. Zato sam pustila da odluka o prestanku karijere dođe prirodno.

Mnogi su mi i prije osvojene bronce u Riju govorili da odustanem, kako sam već napravila puno. Ali, da sam ih slušala, ne bih osvojila još jedno olimpijsko odličje, medalju koja mi posebno znači jer sam je osvojila doslovno s jednom zdravom nogom.To natjecanje je izvuklo sve iz mene, pa i ono što nisam znala da imam. Godine nakon su donijele bezbrojne rehabilitacijske tretmane, nadu, pa razočaranje, i tako u nedogled. Ipak, iako bi promatraču sa strane bilo na prvi pogled jasno da je vrijeme da se posvetim novim izazovima u životu, odluka je morala biti moja. Prije nego je došla, prošla sam sve faze tugovanja i za mene je to bilo najteže razdoblje u karijeri. I tek nakon svega, u jednom sasvim običnom i mirnom danu, na srce mi je sjelo: “Gotovo je”. Znala sam da je vrijeme i bila sam potpuno mirna. Dapače, osjetila sam olakšanje koje nikad ne bih imala da sam ‘išla preko reda’ i naprasno stala onda kada su mnogi mislili da trebam.

U cijelom tom procesu imala sam veliku podršku svoje obitelji, oca i trenera Joška, Bojana i prijatelja. Znali su da je to borba kroz koju moram sama proći i izboriti se za odluku čiste glave. Svaki sportaš će me razumjeti – rastanak nije lagan. Ostavljamo iza sebe velike emocije, osvojene vrhunce, pobjede nad samima sobom, veličanstvene trenutke koje se riječima ne daju opisati. Ali, to sve ostaje dio nas. Dio koji nosimo u budućnost. I ja nosim sve svoje uspjehe i neuspjehe i utkat ću ih u neku novu priču. Stoga ću uvijek ostati u sportu. Svojim iskustvom i znanjem želim trajno i aktivno doprinositi daljnjem razvoju svjetske atletike i sporta općenito.

Ponosna sam na svoju karijeru. Prije svega zahvalna sam Bogu na blagoslovu talenta i okolnostima u kojima je taj talent mogao procvasti. Prijateljima i navijačima koji su vjerovali i skakali zajedno sa mnom. Iako je atletika individualni sport, uvijek sam se osjećala kao dio ekipe, jer nisam skakala samo za sebe. Istrčati počasni krug s hrvatskom zastavom za mene je uvijek bila najveća čast. S mirom u srcu, zahvalna na svakom centimetru i svakom pljesku, okrećem novu životnu stranicu.

Vaša Blanka

Blanka Vlašić je osvojila 19 velikih svjetskih medalja, od čega 13 zlatnih. Čak 165 puta je letjela preko letvice na visini od dva metra ili višoj, a osobni rekord od 208 cm, što je drugi najbolji rezultat svih vremena, postavila je 2009. na “Hanžeku” u Zagrebu. Jedan centimetar ispred nje ostala je samo legendarna Bugarka Stefka Kostadinova sa svjetskim rekordom postavljenim još 1987. godine. Također, jedan centimetar nedostajao joj je i za ostvarenje sna o olimpijskom zlatu, preskočivši u Pekingu 2008. godine 205 cm, kao i pobjednica Belgijka Tia Hellebaut, koja je tu visinu svladala u prvom, a Blanka u drugom pokušaju. Na vrhuncu karijere bila je 2010. kad je osvojila naslov svjetske dvoranske i europske prvakinje, trijumfirala u Dijamantnoj ligi te pobijedila na 18 od 20 mitinga na kojima je sudjelovala. Za svoja je postignuća u toj godini proglašena najboljom svjetskom i europskom atletičarkom.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop uputili su zahvalnu poruku Blanki Vlašić, njezinoj obitelji i članovima stručnog stožera:

Draga Blanka, dragi Joško i Bojane, cijenjena obitelji Vlašić,

u trenucima dok s velike sportske pozornice i službeno odlazi jedna od najvećih hrvatskih sportašica u povijesti, samo jedna riječ se nameće kao poruka: HVALA! Blanka nam je priuštila toliko sreće i zadovoljstva da je u jednom vremenskom razdoblju svojim preskočenim visinama držala visoko i cjelokupni hrvatski sport. Bila je i ostala sportska diva kojoj će se zauvijek diviti poklonici atletike diljem svijeta.

Hvala ti, Blanka, za tako brojne trenutke u kojima si hrvatski sport i hrvatsku domovinu ispunila ponosom!

 

https://www.hoo.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)