Protuustavna izborna pravila za Mostar nije srušila Irma Baralija, već apelacija Hrvata u Domu naroda

Vrijeme:3 min, 18 sec

 

 

Nema dana da se u medijima ne spomene ime Irme Barajlije, kao mlade mostarske aktivistice koja je, kako se ističe, svojom tužbom Sudu u Strasborgu omogućila izbore u Mostaru i, kako se to voli isticati, “razbila blokadu HDZ i SDA”.

Ovakvi medijski spinovi namjerno prešućuju da diskriminacijska izbora pravila u Mostaru koja je nametnuo bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Pady Ashdown nije srušila ni Irma Baralija ni Sud u Strasbourgu, već Ustavni sud BiH po tužbi izaslanika hrvatskog naroda u Parlamentu BiH, 2010. godine, a ne po tužbi Irme Baralije, piše Hrvatski Medijski Servis.

Podsjetimo, do 2008. godine u Mostaru se polovica vijećnika Gradskog vijeća birala iz Gradske izborne jedinice, a druga polovica iz šest izbornih jedinica, tako što se iz svake birao isti broj vijećnika, neovisno o broju birača. Tako su se, primjerice, iz većinski bošnjačke izborne jedinice Sjever s oko 5.000 stanovnika birala po tri vijećnika, kao i iz većinski hrvatske Jugozapad, gdje je živjelo više od 25.000 birača.

Ustavni sud BiH presudio je kako su takva pravila diskriminirajuća i protuustavna, te protivna međunarodnom paktu o građanskim i ljudskim pravima, poništio ih i dao rok Paralementu BiH do kada ih treba izmjeniti.

Tvrdnje kako je HDZ, jednako kako i SDA kriva za opstruiranje provedbe presude Ustavnog suda BiH u predmetu Mostar su apsurdne, jer su upravo izaslanici te stranke u Domu naroda Parlamenta BiH tražili od Ustavnog suda BiH poništavanja diskriminacijskih pravila, što se na kraju i dogodilo. Presuda Ustavnog suda BiH zahtjevala je da se izjedanači vrijednost glasa svakog birača u Mostara, kao što je to slučaj i u svim drugim jedinicama lokalne samouprave u BiH, no SDA odbijala je takva rješenja, vjerujući kako će ona osigurati dominaciju Hrvata u Gradskom vijeću, budući su Hrvati bili blaga većina u nacionalnoj strukturi stanovništva u gradu Naretvi.

Dakle, pravila koja su važila u Travniku, Bugojnu, Zenici, da većinski Bošnjaci imaju vlast, SDA nije prihvaćala u gradu u kojem su Hrvati bili većinsko stanovništvo. SDA koja se zalagala za jedinstveni i multietnički Mostar, odjednom je nakon presude Ustavnog suda BiH počela zagovarati podjelu Mostara na dvije općine, uvođenje funkcije zamjenika gradonačelnika, ustupanje Bošnjacima Odjela urbanizama i tako redom. Sve, dakle, ono što nije tražila presuda Ustavnog suda BiH. U tome su SDA, manje više slijedile druge bošnjačke stranke uz standardi spin kako se Mostar ne smije isporučiti Draganu Čoviću i HDZ-u.

I tako su natezanja između bošnjačkih i hrvatskih stranaka trajala 8 godina, dok je kod Mostaraca rasla frustracija što im je uskraćeno pravo da biraju svoju lokalnu vlast.

Zbog svega ovoga, Mostarka Irma Baralija 2018. godine tužila je BiH pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu. Presuda je donesena, 29. listopada 20019, i to u korist Irme Baralije.

Europski sud za ljudska prava jednoglasno je presudio da je postojalo kršenje člana 1. Protokola br. 12 (opća zabrana diskriminacije) Europske konvencije o ljudskim pravima. Presudom se nalaže BiH da izmijeni zakonodavstvo, najkasnije u roku od šest mjeseci od pravomoćnosti ove presude, dakle, da provede presudu Ustavnog suda BiH, pa apelaciji izaslanika Kluba Hrvata u Parlamentu BiH. Ukoliko to ne učini, Sud u Strasbourgu, u presudi je ostavio mogućnost da riješenje za Mostar može nametnuti i Ustavni sud BiH.

Da zaključimo. Nema sumnje da je presuda Suda u Strasbourgu po tužbi Irme Baralije doprinijela ubrzanju postizanja riješanja za Mostar, no isticati kako je Irma Baralija nazaslužnija za ispravljanje diskriminacijskih, protuustavnih pravila u Mostaru, je netočno i nepravedno.

Kao što je netočna i tvrdnja kako je Naša stranka dobila veliku podršku birača u svim dijelovima Mostara, te kako Irma Baralija, na temelju svojih zasluga treba biti nova gradonačelnica Mostara. Istina je da je Naša stranka u Mostaru osvojila tek dva vijećnička mandata, od ukupno 35 (Irma Baralija i Boška Ćavar), te da je utopija očekivati da Irmu Baraliju podrže vijećnici drugih stranaka koje imaju pet šest puta veći broj vijećnika, a odreknu se svojih kandidata.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)