Senat oslobodio Trumpa optužbi, može se opet kandidirati za predsjednika SAD-a

Vrijeme:2 min, 8 sec

 

Propao pokušaj Demokrata da još jednom optuže Trumpa: Senat izglasovao da nije kriv…

“Najdublje zahvaljujem i svim američkim senatorima i članovima Kongresa koji su se ponosno zalagali za Ustav koji svi poštujemo i za sveta pravna načela u srcu naše zemlje. Naš povijesni, domoljubni i lijepi pokret Učinimo Ameriku opet velikom (Make America Great Again) tek je započeo.” , poručio je donedavni američki predsjednik SAD-a Donald Trump nakon odluke Senata….

Senat SAD-a je sinoć bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa oslobodio optužbe za poticanje na pobunu i napad njegovih pristaša na Kapitol, sjedište američkog Kongresa, kako je glasila optužnica…

Za proglašenje Trumpa krivim glasalo je 57, a za oslobađanje krivnje 47 senatora, no za osudu je bila potrebna dvotrećinska većina od 100 senatora, odnosno 67 senatora.

U glasanju u Senatu, u kojem je po 50 demokratskih i republikanskih senatora, demokratima se pridružilo sedmero republikanaca.

Može se kandidirati za još jedan mandat

Trump je napustio Ovalni ured 20. siječnja i prvi je bivši američki predsjednik kojemu se sudilo nakon napuštanja ureda, a u slučaju osude Senata Trump je mogao izgubiti pravo da se kandidira za još jedan mandat.

Veći dio suđenja proteklih dana usmjerio se na to koliko je Trump znao o postupcima svojih pristaša koji su upali u Kongres nastojeći spriječiti zastupnike oba doma da potvrde izbornu pobjedu Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima u studenome.

Osuda nije bila vjerojatna

Osuda nije bila vjerojatna jer se najmanje 17 republikanca moralo pridružiti 50 demokrata da proglase Trumpa krivim.

Optužnica izglasana u Zastupničkom domu 13. siječnja, koju je podržalo desetero republikanaca, Trumpa je teretila da je poticao pristaše na upad u zgradu Kongresa 6. siječnja dok su zastupnici održavali sjednicu na kojoj su trebali potvrditi pobjedu njegova protukandidata Joea Bidena.

Donald Trump objavio je da slavi glasovanje u Senatu koje ga je oslobodilo optužbe za poticanje na pobunu. “Prvo želim zahvaliti timu predanih odvjetnika i drugima na njihovom neumornom radu u očuvanju pravde i obrani istine”, rekao je bivši predsjednik.

“Najdublje zahvaljujem i svim američkim senatorima i članovima Kongresa koji su se ponosno zalagali za Ustav koji svi poštujemo i za sveta pravna načela u srcu naše zemlje. Naš povijesni, domoljubni i lijepi pokret Učinimo Ameriku opet velikom (Make America Great Again) tek je započeo. U mjesecima koji slijede imam puno toga za podijeliti s vama i radujem se što ćemo nastaviti naše nevjerojatno zajedničko putovanje kako bismo postigli američku veličanstvenost za sve naše ljude. Nikad nije bilo ničega sličnog ”, objavio je Donald Trump.

G.S./https://www.braniteljski-portal.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)