Nastavlja se izrugivanje s nacionalnosti u BiH: Hrvat Nermin i Srbin Jasmin na pragu Gradskog vijeća Sarajeva

Vrijeme:2 min, 32 sec

 

Tko će biti sedmi gradski vijećnik iz reda hrvatskog naroda iz ove lokalne zajednice, odlučit će SIP. Birat će između Nermina Džine iz SBB-a i Vedrana Dodika iz Saveza za Stari Grad jer su obojica imala isti koeficijent prigodom glasanja i obojica su se izjasnila kao Hrvati.

Postalo je gadljivo, ali, nažalost, i normalno da se izabrani političari lažno izjašnjavaju kao Hrvati, Srbi i Bošnjaci kako bi preuzeli dužnosti, a preko toga fenomena olako se prelazi bez ikakve reakcije javnosti iako je jasno kako se čini nekoliko kršenja zakona. Najprije o lažnom izjašnjavanju, ovjeri netočnih podataka…, a da se uopće pri tome ne razmatra o moralu osoba koje to rade, piše Večernji list.

STARI GRAD

Slično kako se događalo i u drugim dijelovima BiH, tako su i u Sarajevu pripreme za izbor novoga Gradskog vijeća, odnosno gradonačelnika i Gradske uprave, kompromitirane upravo novim Hrvatom Nerminom ili pak Srbinom Jasminom, a o čemu će pak certifikat hrvatstva dati SIP. Naime, prije nekoliko dana na sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo predloženi su vijećnici za Gradsko vijeće Sarajeva.

Najviše ih je kandidirano iz četvorke – NiP-a, SDP-a, NS-a i NBL-a. I dok za Srbe nije bilo “dvojbe” jer su se tako izjasnili Srđan Simonović, ali i Jasmin Skorupan iz SDP-a BiH, dotle će između perjanica Hrvata odluku donijeti šešir. Tko će biti sedmi gradski vijećnik iz reda hrvatskog naroda iz ove lokalne zajednice, odlučit će SIP. Birat će između Nermina Džine iz SBB-a i Vedrana Dodika iz Saveza za Stari Grad jer su obojica imala isti koeficijent prigodom glasanja i obojica su se izjasnila kao Hrvati.

Jasmin Skorupan kao Srbin ili potencijalni Hrvat Nermin Džino u pravome su smislu lakrdija u režiji stranaka koje na ovaj način pokazuju da su spremne poigravati se temeljnim odrednicama Ustava, ali i kršiti zakone. Istodobno, oko bošnjačkih kandidata za Gradsko vijeće nije bilo prijepora. To su Seid Škaljić, Almedin Miladin, Muamer Mekić i Vedad Deljković. Postoji ustavna obveza sukladna Daytonskom sporazumu o obveznoj nacionalnoj zastupljenosti u institucijama, no očito je kako se ona teško zloporabi.

Ovi primjeri iz Sarajeva dodatno su naglasili i druge slične slučajeve poput onoga najsvježijeg iz Bihaća. Tamo je, ni manje ni više, novopečeni Hrvat Zulfikar Handukić, koji se izjasnio Hrvatom te je zbog te činjenice izabran na čelo Gradskoga vijeća Bihaća. U njegovu slučaju prijeporna je i činjenica da Handukić, zvani Zosko, uopće nije bio izabran u Gradsko vijeće po posljednjim rezultatima izbora.

BOŠNJAK PA HRVAT

Pokret za modernu i aktivnu Krajinu (Pomak) osvojio je šest vijećničkih mandata, a on se našao na osmom mjestu liste ove stranke. No, kako bi ovoga “Hrvata” ugurali u GV, dvoje vijećnika iz Pomaka moralo je podnijeti ostavke. U proteklom mandatu on je pak bio Bošnjak. Ranije su u ovoj županiji lučonoše hrvatstva bili Anel Šahinović i Razim Halkić koji su se javno svađali tko će biti predsjednik kluba, a onda je iz šešira odlučeno da će Šahinović braniti boje Hrvata u Domu naroda FBiH.

Bild.ba/https://www.bild.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)