BILDT: Vrijeme bonskih ovlasti je prošlo, ulogu visokog predstavnika smanjiti i prebaciti na specijalnog predstavnika EU

Vrijeme:1 min, 41 sec

 

 

Vrijeme bosnskih ovlasti je prošlo. Treba smanjiti ulogu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, ali njegovu ulogu prebaciti na specijalnog predstavnika Europske unije, kazao je prvi visoki predstavnik u BiH Carl Bildt za BHRT.

Carl Bildt bio je prvi visoki predstavnik u BiH u razdoblju 1995-1997. Nije imao priliku koristiti Bonska ovlašćenja koja su uvedena 1997. ali je znao često kritizirati domaće vlasti.

On je gostujući u emisiji BHT Uživo kazao kako BiH treba u jednom trenutku krenuti dalje, te pokazati da je stabilna i neovisna.

“Vrijeme iskorišćavanja bonskih ovlasti je prošlo. Ovo više nije protektorat međunarodne zajednice i treba krenuti dalje”, kazao je Bildt govoreći o aktualanom visokom predstavniku Valentinu Inzku.

Međutim odluku o ukidanju OHR-a i visokog predstavnika međunarodne zajednice treba donijeti PIC ( Vijeće za provođenje mira), istaknuo je on.

Carl Bildt je diplomata, bivši premijer Švedske i specijalni pregovarač EU u pregovorima o okončanju rata u BiH.

O onome što se dogodilo 24 godine nakon njegovog perioda i uloge u BiH kaže kako je bilo napretka ali ne dovoljno.

“Bilo je dosta napretka, manje nego što sam ja to želio, ali ima napretka. Dosta je stvari koje smo uradili na početku. Centralna banka, valuta, pravosuđe, koje za sada baš nije na onoj razini kakvu smo htjeli. Davno je trebao da se završio autoput, a nije.”

Na putu BiH prema Europskoj Uniji i dalje je najvažnije 14 prioriteta koje je odredila Europska komisija.

“Moraju biti vodeći princip za BiH i pristupanju EU. I tu želimo vidjeti napredak BiH. Dosta toga se dogodilo, izbori i Covid, ali treba reći da je malo napretka. Ovo je ključ da zemlja krene naprijed.”

Bildt se dotaknuo i Datona i Ustava BiH. Kazao je kako je Dayton osnov za mir i Ustav, ali to nije vrh.

“Do lidera je da pokrenu promjene. Institucije se moraju prilagoditi. Dejtonski sporazum nije potpuno iskorišten, nisu iskorištene sve mogućnosti, kazao je Bildt.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori