BLAŽUJ U migrantskom kampu kod Sarajeva se orilo “Allahu ekber” i “Tekbir”

0

 

 

Migrantski kamp u Blažuju pored Sarajeva sinoć je izgledao poput ratne zone, a prema informacijama MUP-a ŽS-a u incidentu je sudjelovalo oko 2.000 migranata.

Epilog sinoćnjih nereda koji su započeli oko 20:00 sati je veća materijalna šteta te ozlijeđeni policajci i službenik prihvatnog centra.

O incidentu su se oglasili i iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) te potvrdili da je sinoć došlo do sigurnosnog incidenta u privremenom prihvatnom centru Blažuj. Ovaj incident je izazvan nakon okršaja između dva migranta koji je brzo prerastao u okršaja većih razmjera.

Kako smo ranije pisali, prema riječima migranta iz Bangladeša, do sukoba je došlo nakon što je jedan migrant uvrijedio proroka Muhammeda, te je tučnjava u Blažuju zapravo okršaj između sunita i šiita.

Fotografije prevrnutih policijskih automobila i posljedica kaotičnih nereda otkrivaju razmjere sukoba, a snimke koje su migranti dijelili na društvenim mrežama otkrivaju što se zapravo događaju unutar granica migrantskog centra.

Na snimkama se mogu čuti uzvici: “Tekbir” i “Allahu ekber”, a u rukama pojedinih migranata mogu se vidjeti drvene letve i tupi predmeti. Na jednom od objavljenih snimki stoji opis: “Iranac je arogantan”, što se podudara s izjavom migranta iz Bangladeša o mogućem uzroku incidenta.

Snimku koju je objavilo Oslobođenje pogledajte OVDJE.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara