SVIJET Tko će predvoditi molitvu na inauguraciji Joe Bidena za predsjednika?

Vrijeme:1 min, 37 sec

 

 

Postoji mnogo toga kontroverznog oko lika i djela Joea Bidena, no  možda je najkontroverznija upotreba riječi „katolik“ pri opisivanju budućeg predsjednika Sjedinjenih Država.

Riječ je o političaru koji voli istaknuti svoju pripadnosti katoličkoj vjeri dok istodobno javno zagovara pobačaj, beskrajno sudjelovanje u ratovima pa je jednom sudjelovao čak i u tužbi protiv časnih sestara kojom ih se željelo prisiliti da sudjeluju u troškovima za kontracepciju.

Stoga ne čudi što je Biden pozvao isusovca, oca Lea O’Donovana, bivšeg predsjednika Sveučilišta Georgetown, da predvodi molitvu na njegovoj inauguraciji za predsjednika 20. siječnja, kako bi znakovito obilježio izbor drugog katoličkog predsjednika u zemlji.

Kao mladi svećenik, O’Donovan je studirao kod Karla Rahnera, prije nego što je preuzeo ulogu u Georgetownu. Dok je bio predsjednik tog sveučilišta, O’Donovan je dopustio da se na kampusu financira udruga koja zagovara pravo na pobačaj, što je bilo u suprotnosti s kanonskim pravom. To je dovelo do samog vatikanskog suda, koji je zahtijevao zaustavljanje ove prakse. O’Donovan je također kritiziran što je na kampusu dopustio javno djelovanje Larryja Flynta, zloglasnog promicatelja pornografije koji se odrekao vlastite kćeri nakon što je postala kršćanka. Kasnije je optužila Flynta da ju je spolno zlostavljao dok je bila dijete. O’Donovan je također omogućio provođenje istraživanja fetalnog tkiva na sveučilišnom kampusu. O’Donovan je posljednjih godina također kritiziran što se pojavio na javnim događanjima s Harveyjem Weinsteinom, holivudskim moćnikom i osuđenim silovateljem.

Kao i mnogi drugi američki isusovci, O’Donovan je bio glasni kritičar predsjednika Donalda Trumpa, s posebnim osvrtom na njegovu politiku migracija iz latino-američkih i muslimanskih zemalja. Američki katolici, posebno glasači Demokrata, moraju biti svjesni da je Biden zagovarao rat u Iraku i da je bio izravno odgovoran za intervencije u Siriji i Libiji koje su stvorile tzv. „migrantsku krizu” 2016. godine, a s njom i probleme s terorizmom onih koji su bili ogorčeni zbog uništenja svojih domovina.

Izvor

Quo vadis Croatia/https://www.quovadiscroatia.com/Hrvatsko nebo

Odgovori