PREDSJEDNICA REPUBLIKE SRPSKE Cvijanović: Sarajevo nervira činjenica da RS i Srbija surađuju

Vrijeme:3 min, 54 sec

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović izjavila je da će ove godine povodom Dana Republike biti odlikovan sektor zdravstva, kao i institucije i ustanove u oblasti zdravstva, jer su svi zajedno podnijeli ogroman teret u borbi protiv virusa korona.

Cvijanović je istaknula da je prošla godina protekla u znaku pandemije, ali i u znaku zdravstvenih radnika koji su omogućili da građani u novu godinu uđu sa sviješću da treba da se čuvaju, ali i da znaju da su bolnice opremljene, te da u njima radi sposoban kadar.

Ona je rekla da je pandemija virusa korona značajno utjecala na ekonomiju Republike Srpske, te da u narednom periodu predstoji postupan izlazak iz krize, saniranje određenih posljedica, te uklanjanje štetnih efekata.

“Mora da postoji čvrsta veza između privrede i institucija. Naša privreda je prošle godine dobila značajnu podršku Vlade Srpske, s namjerom da se očuvaju poslovne aktivnosti, ali i da se očuvaju radna mjesta”, rekla je Cvijanović sinoć za RTRS.

Cvijanovićeva je naglasila da je opredjeljenje Republike Srpske da u ovoj godini ne dođe do smanjenja plaća i mirovina, te da vjeruje da do toga neće doći.

Ona je napomenula da naredni period sa sobom nosi velike financijske izazove, ali da je sigurna da će Republika Srpska adekvatno odgovoriti na njih.

Cvijanović je napomenula da ostaje obaveza da se osiguraju solidna sredstva na domaćem ili međunarodnom tržištu kapitala, ali da Republika Srpska nikada neće pristati da političke ucjene.

“Imali smo određenih problema s MMF-om. Došlo je do zastoja i podržala sam stav Vlade da se ne može zloupotrebljavati ovako teška financijska situacija da vam neko postavlja političke ciljeve, koji podrazumijevaju prenos nadležnosti na institucije na nivou BiH”, rekla je Cvijanović.

Cvijanović je naglasila da Republika Srpska ima razvijene institucije, te institucionalnu postavku u okviru BiH koja je jasna i da nikada nije problem da se surađuje i koordinira aktivnosti.

“Nikada nije problem da budemo partneri, pa onda zašto bismo prebacivali određene funkcije, aktivnosti, nadležnosti ili obaveze na nivo BiH, ako to nije propisano Ustavom”, dodala je Cvijanović.

Ona je istaknula da nije zadovoljna funkcioniranjem institucija na razini BiH, jer, kako je navela, umjesto da budu mjesto za adekvatnu koordinaciju za pronalazak rješenja određenog problema, tamo su nametnute određen političke teme, kojima se ne rješavaju problemi.

“U političkom Sarajevu ljudi se bave time zašto Srpska i Srbija žele da grade hidrocentrale, koje će značiti energetsku samostalnost i bolju izvoznu aktivnost, više radnih mjesta. Za njih je to problem, jer ih nervira činjenica da Srpska i Srbija surađuju na realizaciji važnog projekta i svu svoju političku energiju će potrošiti da to ospore”, rekla je Cvijanović.

Ona smatra da je zato teško na nivou BiH pronaći platformu za rješavanje problema, dodajući da poražava tolika mržnja i osporavanje prava Republike Srpske i svega što radi sa Srbijom.

Govoreći o političkoj sceni u Republici Srpskoj nakon lokalnih izbora, Cvijanovićeva je navela da je u Srpskoj skupštinska većina stabilna i da je dovoljna za sve ono što je potrebno Vladi da funkcionira.

“Čula sam neke kako govore – nemate dvotrećinsku većinu i da bi to trebalo da bude problem. Dvotrećinska većina se aktivira u važnim situacijama, kao što je odlučivanje o vetu na kojeg ima pravo srpski član Predsjedništva BiH i tu se vidi sva superiornost ustavne pozicije Republike Srpske”, istaknula je Cvijanović.

Predsjednik Republike je rekla da takvo ustavno rješenje smeta “nekima u Sarajevu”, koji bi voljeli da se može preglasavati.

Ona je upitala tko to može u Narodnoj skupštini da se suprotstavi nečemu što je u funkciji zaštite vitalnog interesa Srpske.

“Važno je da u Narodnoj skupštini imamo stabilnu većinu i imamo je. Vlada Srpske će i u narednoj godini i godinama imati niz prijedloga i zato je važno da se u ovom mandatu održi ta stabilnost i ona će sigurno biti održana”, naglasila je Cvijanović.

Kad je riječ o lokalnim zajednicama pogođenim zemljotresom, Cvijanović je rekla da je zajedno sa premijerom Radovanom Viškovićem obišla ova područja kako bi pokazala građanima da neće biti prepušteni sami sebi.

“Odmah nakon našeg obilaska uplaćena su određena sredstava tim lokalnim zajednicama kako bi mogli početi sa saniranjem prouzrokovane štete. Ta šteta je na kućama, stambenim objektima, kao i na objektima određenih institucija”, podsjetila je Cvijanović.

Cvijanović je rekla da, bez obzira na to koliko je teška bila prošla godina, institucije Srpske su uspjele da izvrše sve svoje obaveze.

“Isplaćivane su plaće, mirovine, dolazilo je do određenih povećanja, socijalna politika je ostala netaknuta, ostale su sve subvencije i poticaji. Proračun je izvršio sve svoje obaveze. To sve govori koliko je važno da imamo stabilne institucije, jer od nestabilnih institucija nitko nema koristi, a najmanje građani”, rekla je predsjednica RS-a, prenosi Srna.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori