Izmjenama Izbornog zakona spriječiti Izetbegovićevo “razbijanje okova”, Klub Bošnjaka je u rasulu

Vrijeme:3 min, 44 sec

PREDSJEDNIK KLUBA HRVATA U DOMU NARODA PARLAMENTA FBiH

Ivo Tadić, predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, rekao je Hrvatskom Medijskom Servisu da vjeruje kako će se izmjenama Izbornog zakona BiH spriječiti scenarij kakav zaziva predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, odnosno da će se time spriječiti bošnjačko ovladavanje Klubom Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH što automatski znači formiranje vlasti bez legitimnih političkih predstavnika Hrvata.

Osvrćući se na najave lidera SDA, Bakira Izetbegovića, o „razbijanju okova“ nakon izbora 2022. godine, Tadić kaže da je ova izjava čak i korektna jer Izetbegović prvi put otvoreno govori o onomu što njegova stranka uz pomoć ostalih bošnjačkih stranaka, uključujući i one koje se deklariraju građanskim, radi godinama.

IZETBEGOVIĆ ODABRAO “PRAVI TRENUTAK” DA PONOVO PRIJETI HRVATIMA I NAJAVLJUJE RUŠENJE DAYTONSKOG SPORAZUMA I USTAVNOG PORETKA BIH

-Naravno, govorimo o oduzimanju političkih prava hrvatskom narodu u BiH. Podsjetit ću vas da smo uz potporu SDA u Federaciji i na razini BiH 2000.godine imali vlast „Alijanse“ , uspostavljenu bez legitimnih predstavnika Hrvata, isti scenarij ponovio nam se 2011. godine u Federaciji BiH kada su vlast „Platforme“, opet bez legitimno izabranih hrvatskih predstavnika, uspostavile bošnjačke stranke uz pomoć visokog predstavnika i njegove čuvene formule da je 5 trećina od 17. Tu je naravno i izbor člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda u liku Željka Komšića koji je već tri mandata uz pomoć bošnjačkih glasova, uzurpirao poziciju koja pripada hrvatskom narodu, rekao je Tadić.

Predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH  ponavlja da u toj izjavi nema ništa novo, samo se, kako je istaknuo, otvoreno govori o onomu što bošnjačke stranke predvođene SDA rade godinama i što bi prema najavama Bakira Izetbegovića trebalo kulminirati na izborima 2022. godine.

-Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH u aktualnom je sazivu većinom koju imaju izaslanici hrvatskih stranaka koje imaju legitimitet naroda kojeg predstavljaju, spriječio nove Alijanse ili Platforme u Federaciji BiH i vjerujem da ćemo uz izmjene Izbornog zakona BiH spriječiti i scenarij kojeg Izetbegović priželjkuje i najavljuje nakon izbora 2022. godine, rekao je Tadić.

Podržat će proračun bez amandmana Lane Prlić

Odgovarajući na pitanje hoće li Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH  podržati proračun FBiH za sljedeću godinu, Tadić kaže da taj Klub ima stabilnu većinu te da nije bilo upitno hoće li podržati Proračun F BiH za ovu godinu.

-Mi iz Kluba smo i ovaj put imali i uvijek ćemo imati primjedbe na procedure donošenje zakona. Protiv smo žurnih postupaka i treba ih svesti na najmanju moguću mjeru, čak potpuno eliminirati jer redovita procedura otvara nam mogućnost dobivanja kvalitetnijeg teksta bilo kojeg zakona, a zakonodavna vlast ima priliku kvalitetno odraditi svoj posao, kaže Tadić.

Istaknuo je da je Klub Bošnjaka u rasulu te da će Klub Hrvata podržati Proračun FBiH onako kako ga je predložila Vlada FBiH.

-Kad je u pitanju podrška Proračunu i osiguranje potrebnog broja ruku u Domu naroda, mislim da to pitanje najprije treba postaviti Klubu Bošnjaka koji je po meni u rasulu i ne zna se s koliko ruku u ovom Klubu možemo računati. Zbog nedosljednosti bošnjačkih stranaka parlamentarne većine, prije svega SDA, u Zastupničkom domu je podržan amandman zastupnice SDP-a Lane Prlić čijim bi usvajanjem najviše štete pretrpjeli građani Mostara jer bi donošenje Proračuna nakon 31.03. bilo potpuno blokirano. Mi ćemo u Klubu Hrvata podržati Proračun zajedno s amandmanima koje je prihvatila Vlada F BiH, a među kojima nije amandman Lane Prlić, zastupnice SDP-a jer ne želimo pomagati onima koji kontinuirano od Mostara žele napraviti „grad slučaj“, rekao je Tadić.

U Klubu Hrvata stabilna većina 

Upitan zašto je Dom naroda Parlamenta FBiH održao relativno mali broj sjednica u protekloj godini Tadić kaže da se rad Doma naroda Parlamenta Federacije BiH ne može promatrati kroz prizmu broja održanih sjednica već se, kako ističe, valja analizirati imajuću u vidu političku krizu i neriješeno hrvatsko nacionalno pitanje, ali i kvalitetu donesenih zakonskih rješenja te činjenice da su zasjedali i u vremenu epidemije koronavirusa te na dnevni red stavljali zakone i odluke čije donošenje je u interesu svih građana Federacije BiH.

-Kao predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda, mogu kazati da ovaj klub ima stabilnu većinu i što se nas tiče na dnevnom redu u prošloj godini našli su se zakoni i odluke koji su važni za građane kao i ravnomjeran razvoj Federacije BiH. Uz zakonodavni rad, vodili smo računa i o interesima konstitutivnih naroda, poštovanju Ustava i interesa nižih razina vlasti, županija i općina, kazao je Tadić.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo