Američki ministar obrane Trumpu iza leđa aktivirao Nacionalnu gardu

Vrijeme:51 sec

 

 

Američki ministar obrane Christopher Miller objavio je kako je usuglasio plan smirivanja dramatične situacije u Americi. S predstavnicima vojnih i civilnih vlasti, Miller je dogovorio slanje Nacionalne garde na zgradu Kongresa, te najavljuje druge mjere ukoliko bude potrebno.

Jonathan Hoffman, glavni glasnogovornik Pentagona, potvrdio je da je Nacionalna garda mobilizirana. Jasno je da je Miller to učinio mimo predsjednika Trumpa koji je zapovjednik oružanih snaga.

“Načelnik Glavnog štožera, general Milley i ja odvojeno smo razgovarali s potpredsjednikom Penceom, predsjednicom Doma zastupnika Nancy Pelosi, vođom senatske većine McConnellom, Senatorom Schumerom i zastupnikom Hoyerom o situaciji na američkom Kapitolu”, napisao je Miller u priopćenju u kojem ne spominje Trumpa.

“Aktivirali smo Nacionalnu gardu da pomogne federalnim i lokalnim policijskim snagama, u pokušaju mirnog rješavanja situacije. Spremni smo pružiti dodatnu pomoć, ukoliko bude potrebno. Naši ljudi zakleli su se braniti Ustav i našu demokratsku formu vlasti, i tako će se i ponašati”, dodao je.

Millerovo ignoriranje Trumpa i prebacivanje na Pencea je bez presedana.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo