Kontinuirani kibernetički napadi na sustave Sveučilišta u Mostaru dolaze iz BiH

Vrijeme:46 sec

Nepoznate osobe nastavljaju kibernetičke napade (Flooding DDOS) na informatičke sustave Sveučilišta u Mostaru. U posljednjih nekoliko dana napade su pretrpjeli službena stranica, informativni portal SUMSova te sustavi Matica i eŠkole, objavljeno je na internetskim stranicama Sveučilišta u Mostaru.

Ovo je do sada najveći i najbolje organiziran napad koji je prouzročio povremene prekidu u radu službenih stranica i informativnog portala Sveučilišta.

Sveučilište je ranije podnijelo kaznene prijave nadležnom tužiteljstvu s tehničkim detaljima koji ukazuju da napadi dolaze s područja BiH jer su počinitelji prilikom jednog od napada otkrili svoje IP adrese.

Suradnjom HT Eroneta i Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru – SUMIT-a spriječeni su napadi na sustave Matice i eŠkole pa nije bilo prekida u radu.

Sveučilište će poduzeti dodatne tehničke i pravne mjere kako bi se spriječili ovakvi napadi u budućnosti te će inzistirati na poduzimanju radnji na otkrivanju počinitelja od strane nadležnih institucija.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo