Featured Video Play Icon

Minores: Pomozi malo – usreći puno !

Vrijeme:2 min, 0 sec

 

Riječ „Minores“ preuzeta je iz latinskog jezika i znači „manji“.

Inicijativa zajedništva i pomoći beskućnicima i ostalim društveno ugroženim osobama nastala je u okviru Susreta za mlade, koji se jednom tjedno održavaju pod geslom “Mladi Katolici sila koja (treba) mijenja(ti) svijet”, u franjevačkoj crkvi u Mostaru. Susreti se odvijaju pod vodstvom fra Dalibora Milasa koji kroz predavanja o Bogu, vjeri, ljubavi, sreći i brojnim drugim temama, paralelno priča i o mladoj Crkvi koja je puna nade, entuzijazma, planova i ideala.

Ova inicijativa prvi je “opipljivi” plod naših susreta za mlade. Nastala je kao mladenački bunt protiv pasivnost društva prema u prvom redu beskućnicima, a onda i ostalim društveno ugroženim osobama koje svakodnevno možemo sresti na ulicama vlastitoga grada. U inicijativu se aktivno uključilo, i trenutno u njoj sudjeluje 40-ak studenata i mladih osoba.

 

 

Cilj inicijative za početak bio je upoznavanje i približavanje onim ljudima koji su izgubili ne samo krov nad glavom i toplinu pravog doma nego i povjerenje u ljudski rod, te skrenuti pozornost okoline na problem beskućnika i ostalih društveno ugroženih osoba. Kao krajnji cilj nametnula se potreba osnivanja prihvatilišta, u kojemu će potrebiti, osim što će dobiti krov nad glavom, proći i program resocijalizacije i ponovnog vraćanja u život, te organiziranje uhodanog sustava pomoći koji će omogućiti trajniju opskrbu potrepštinama svim potrebitim osobama na području Mostara. Za ostvarivanje ovih ciljeva odlučili smo se poslužiti i pozitivnim primjerima sličnih projekata koji duže vremena djeluju u susjednim državama, s kojima smo stupili u kontakt i koji su nam nesebično dali savjete temeljene na vlastitom iskustvu.

Plan je ujedno i organizirati sustav prikupljanja pomoći u kojem opskrba hranom, odjećom, obućom i ostalim potrepštinama neće ovisiti o periodičnim akcijama prikupljanja potrepština od strane samih sudionika inicijative.

Za vrijeme kratkog djelovanja iskusili smo spremnost šire okoline za pomoć svim potrebitima, a tu spremnost pojedinaca želimo pretvoriti u dobro organiziran sustav koji će skupa sa javnim i privatnim poduzećima te nadležnim institucijama, svim potrebitim osobama biti trajniji izvor pomoći.

Jedan od izazova će biti i pokušaj zbližavanja tih ljudi u, nadamo se, budućem zajedničkom prihvatilištu. Jednako velik izazov predstavljat će i odgovor nekih od beskućnika na vlastite nevolje, koji svoju situaciju „popravljaju“ konzumacijom alkohola i narkotika, čime se mogućnost pomoći tim pojedincima dodatno otežava.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)