Evo što će se dogoditi ukoliko su birači iz istočnog Mostara, uistinu, fiktivno prijavljivani u zapadni

Vrijeme:3 min, 0 sec

 

Hrvatski Narodni Sabor BiH, krovna hrvatska polička organizacija, optužila je uoči izbora bošnjačke političke strukture za izborni inžinjering. Naveli su kako se na biračkim popisima u većinski hrvatskom gradskom području Jug, nalaze osobe, njih najmanje 300 iz istočnog dijela Mostara, koje su nakon 20. kolovoza, odnosno zaključenja preliminarnog biračkog popisa, fiktivno prijavljene u naselja Gubavica, Buna i druga koja se nalazi u GP Jug. HNS je obznanio i inicijale nekolicine njih, tvrdeći da imaju dokaze o fiktivnim prijavama prebivališta i za ostale fiktivno prijavljene u zapadni dio Mostara.

 

Iz većinski hrvatskog gradskog područja Jug, koje obuhvaća južna mostarska gradska područja biraju se dva vijećnika, a prema privremenim neslužbenim rezultatima nedjeljnih izbora u Mostara jednog vijećnika imat će koalicija koju predvodi SDA.

Fiktivne prijave

Tih 300, kako tvrdi HNS BiH, fiktivno prijavljenih osoba s pravom glasa iz istočnog dijela grada, uistinu su mogli presudit u dobivanju mandata SDA, i u konačnici odlučiti tko će biti novi gradonačelnik Mostara. Naime, izborni rezultati pokazuju da bi SDA-ovoj “Koalicija za Mostar” bez birača sa, ako se navodi HNS pokažu točnim, fiktivnim prijavama prebivališta u izbornom području Jug, nedostajalo 270 glasova za osvajanje mandata.

Dva bošnjačka bloka, Koalicija za Mostar, koju predvodi SDA i BH blok kojeg čine SDP BiH i Naša stranka zajedno bi, prema sadašnjim izbornim rezultatima mogli imati točno 18 vijećnika i mogućnost da, u trećem izbornom krugu, odluče o novom gradonačelniku Mostara, kojeg bira nadpolovična većina od ukupno 35 vijećnika mostarskog Gradskog vijeća, zahvaljujući upravo izbornom inžinjeringu.

Hrvatski Medijski Servis konsultirao je dvojicu pravnih stručnjaka, koji su nam pojasnili, kako je moguće da se osobe koje prije izbora promjenu mjesto prebivališta kako bi utjecale na izborni rezultat nađu na biračkom popisu na novom mjestu prebivališta.

Kako su fiktivno prijavljeni stekli pravo glasa?

Središnje izborno povjerenstvo BiH, dužno je po zakonu zaključiti birački popis 45 dana prije održavanja izbora i utvrditi Izvod iz biračkog popisa, te ga dostaviti općinskim gradskim i izbornim povjerenstvima. SIP je biračke popise za izbore u Mostaru zaključio 16. prošlog mjeseca. SIP podatke za birački popis dobiva od IDEA-e, Agencije za identifikacijska dokumenta evidenciju i razmjenu podataka BiH, koja raspolaže podatcima o prebivalištima građana BiH.

Sve osobe koje sukladno zakona prije spomenutog roka od 45 dana od održavanje izbora prijave novo mjesto prebivališta i ta promjena bude evidentirane u IDEA-i, naći će se u Izvodu biračkog popisa za izborno područje, ili izbornu jedinicu kojoj pripada novo prebivalište te osobe, pojašnjava sugovornik HMS-a. I ona će, dodaje, moći, ostvariti pravo glasa u tom izbornom području.

Na potezu nadležni organi

Međutim, ukoliko se utvrdi da su osobe prijavljene na novom mjestu prebivališta, suprotno odredbama Zakona o prebivalištu BiH, a to znači da u novom mjestu prebivališta nisu imali nekretninu u svom vlasništvu, ili ugovor o najmu objekta za stanovanje, odnosno da te dokumente nisu priložile uz prijavu, onda takve prijave trebaju biti poništene kao nezakonite.

To je sada stvar nadležnih organa, prije svega nadležnog Tužiteljstva, u ovom slučaju Tužiteljstva HNŽ, da na osnovu podnesenih kaznenih prijava utvrde je li u ovom konkretnom slučaju prekršen Zakon o prebivalištu, objašnjava sugovornik HMS-a.

Ukoliko nadležni organi to utvrde, tim osobama treba biti poništeno novo mjesto prebivališta, što će se evidentirati i u aplikaciji IDEA-e, a one ili oni koji su ih prijavili trebaju biti procesuirani.

Ukoliko se to dogodi, Središnje izborno povjerenstvo BiH, trebalo bi prema Izbornom zakonu BiH, konstatirati da je došlo do izborne prevare, poništiti izbore u tom izbornom području, te na osnovu novih podataka IDA-e, organizirati nove izbore, bez birača s fiktivnim prebivalištem.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori