SVETAC DANA “Sveta Franciska Cabrini”

Vrijeme:1 min, 27 sec

Utemeljiteljica Družbe Misionarki Presvetoga Srca Isusova.

22. PROSINCA

Crkva danas slavi svetu Francisku Cabrini, prvu američku građanku proglašenu svetom. Današnja je svetica rođena 15. srpnja 1850. u malom mjestu u talijanskoj Lombardiji, kao deseto dijete pobožnih seljaka. S osamnaest je godina željela stupiti u samostan, ali su je zbog slaboga zdravlja odbili te je završila učiteljsku školu i postala učiteljicom i upraviteljicom sirotišta. Ipak je uspjela postati redovnicom te je 1880. osnovala družbu sestara Misionarki Presvetog Srca Isusova, posvećenu brizi za siromašnu djecu u školama i bolnicama. Nastojala je poći u Kinu kao misionarka ali je, umjesto toga, na prijedlog pape Lava XIII., s još šest susestara pošla u Ameriku. Ondje je postala duša talijanske iseljeničke zajednice. Osnivala je škole, bolnice, učeničke domove te sirotišta diljem Sjedinjenih Država.

Uskoro je svoju djelatnost proširila i na Latinsku Ameriku i Europu. Njezina se djelatnost nije ograničila samo na iseljene Talijane, nego i na ostale iseljenike i ljude u potrebi. Bila je popularna među zatvorenicima, o kojima je vodila posebnu brigu. Djelovala je i među robovima na američkom Jugu, kao i među rudarima i radnicima na industrijskom Sjeveru. Stoga su je i nazivali „Mama Cabrini“.

Franciska je bila vedra duha. Bila je sposobna satima moliti pred Presvetim, ali i igrati se, šaliti i smijati sa svojim sestrama. Umrla je na današnji dan 1917. u Chicagu, ostavivši za sobom brojne redovničke kuće i cvatuću družbu. Poslije smrti stala su joj se pripisivati mnoga čuda i ozdravljenja. Prva je osoba s američkim državljanstvom proglašena sveto, a kanonizirao ju je 1946. godine papa Pio XII. Diljem Amerike i svijeta po njoj su nazvane mnoge škole i druge ustanove, a časte je kao zaštitnicu iseljenika, useljenika, siročadi i oboljelih od malarije.

hkm.hr/https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori