OGLASILA SE RUŽICA JUKIĆ “Ne mogu više šutjeti, tražim ostavku troje članova VSTV-a, evo zašto”

0

Samo nekoliko dana nakon što je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija najavio svoju ostavku, bivša članica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Ružica Jukić. Objavila je post na Facebooku pod naslovom: “Tko je od vas bez grijeha, neka prvi baci kamen?!!“, koji je uputila svim kolegama u pravosudnoj zajednici, svim medijima, svim stranim veleposlanstvima, OSSE-u i OHR-u.

Jukić je napisala da kao čovjek, kao sudac i kao bivša dopredsjednica VSTV, ne može više šutjeti i ne kazati istinu, jer smatra da je prije svega grijeh šutjeti i gledati kako se skriva istina pod plaštom „pravednosti“.

“Tražim od svih kolega sudaca, tužitelja, medija i međunarodne zajednice da me podrže u mom zahtjevu za ostavku pojedinih članova VSTV, na isti način kako su podržali ove, koji su tražili smjenu Milana Tegeltije, predsjednika VSTV.

Nemojte dozvoliti da trun u nečijem oku vidite, a u drugom oku ni balvane ne vidite!

Prije svega tražim ostavku članova vijeća: Gorana Nezirovića, ostavku Berine Alihodžić i ostavku Selima Karamehića.

Svoje traženje za ostavke pojedinih članova tražim iz slijedećih razloga:

Član VSTV Goran Nezirović je ishodio da njegovu kćerku primi u sud, tadašnji predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu Jasmin Jahjefendić, a onda je nakon toga taj predsjednik u pola mandata imenovan za suca Vrhovnog suda, iako se i ranije isto prijavljivao za Vrhovni sud, pa nije prolazio, a radi se o kolegi, koji je barem o onome što sam čula veoma dobar parničar.

Neka kaže kolega Nezirović, što je to tražio od predsjednika VSTV u vezi tog imenovanja!

Zatim, zašto je kolega Nezirović, zadržao stan u Lukavcu, koji je dobijen na način da je protiv predsjednika suda podnesena kaznena prijava, jer je protuzakonito dodijelio nekoliko stanova nekim sucima, među kojima i kolegi Neziroviću, pa i sebi i da je predsjednik toga suda bio prvostupanjski proglašen krivim, ali je prvostupanjski sud samo iz njemu poznatih razloga rastezao postupak 10 godina i kada je došao predmet na Kantonalni, mogli su samo konstatirati da je predmet zastario.

Savjestan sudac će vratiti ono što mu ne pripada i što nije na zakonu utemeljeno!

Svejedno, Kantonalno pravobraniteljstvo je tražilo da Goran Nezirović vrati stan, kao što su to uradili drugi suci u tom sudu i koji upravo zbog toga niti su napredovali, niti su prošli reformu pravosuđa.

Kolega Nezirović je i napredovao i prošao reformu, a stan je zadržao i što je još gore ne plaća uopće režije na taj stan, pa su se kolege suci frapirali, jer postoji minimalno 10 takvih tužbi protiv kolege Nezirovića za neplaćanje dugova. Kolege se ustručavaju, da postupaju po predmetima, jer je kolega član VSTV, sudac je Vrhovnog suda F BiH i nije mu se dobro zamjeriti.

Kada je poduzeće, koje distribuira toplotnu energiju objavilo spisak najvećih dužnika, označilo je kolegu Nezirovića na 9. mjestu, jer je tada prije 4 ili 5 godina imao duga oko 8.000 KM.

Kolega Nezirović je iste odmah prijavio Agenciji za zaštitu osobnih podataka i isti su morali ukloniti spisak sa stranice SODA LIVE.Rečeno mi je da su čak morali platiti i kaznu što su objavili spisak najvećih dužnika.

O tome je pisao i CIN i prenijelo samo nekoliko medija, ali znam da niti su reagirale kolege članovi VSTV, niti međunarodna zajednica, a ja sam to javno rekla na sjednici i prozvala kolegu, koji uporno priča da daje ostavku, ali se ne pomjera s mjesta.

Kolega Nezirović će uskoro dosjelošću steći pravo vlasništva na tom stanu.

Isti, izgovara takve laži u javnosti, da ne koristi taj stan. Pa ne može koristiti i ovaj u Sarajevu i u Lukavcu, jer živi i radi u Sarajevu, ali ovaj u Lukavcu povremeno koristi i konačno, ako ga ne koristi, zašto nije predao stan vlasniku tj. Vladi Tuzlanskog kantona.

Ja mislim da su ove dvije stvari sasvim dovoljne za ostavku a ima ih još mnogo.

No, želim da kažem i za druge članove, zbog čega trebaju dati ostavku.

Koleginica Berina Alihodžić je izabrana za članicu VSTV 2017. godine i na sjednici podvijeća je tražila svoje izuzeće kod izbora sudaca Općinskog suda Sarajevo i odmah nam predložila da imenujemo njenu sestričinu Bojanu Miralem za sutkinju općinskog suda u Sarajevu i mi smo je tada imenovali 2018.g.

Imenovali bi i da to nije rekla, jer se radilo o dobrom kandidatu, koja jeste doista dosta puta konkurirala.

No, tada je koleginica „pala“ u mojim očima, a još više kada sam vidjela da laže na poslednjoj sjednici vijeća.

Dakle, kolege su se pobrinule da se imenuju ili prime njihovi srodnici u pravosuđu i bili su u sukobu interesa, a niti su dali ostavku, niti je netko od članova VSTV, medija, političara ili međunarodne zajednice to tražio.

Oni po Zakonu o VSTV to nisu ni morali, ali po Pravilniku o sukobu interesa, su to morali učiniti.

Dakle, Pravilnik o sukobu interesa se selektivno primjenjuje prema članovima VSTV.

Udruženja sudaca i tužitelja šute, a pogotovo ova iz Federacije, jer vrlo dobro znaju tko je s kime u rodbinskim odnosima.

Kada je u pitanju koleginica Milijana Buha, s kojom je navodno predsjednik razgovarao o imenovanju njene sestre, koja je već stručna suradnica, na mjesto sutkinje, mogu reći slijedeće:

Koleginica Milijana Buha prije svega ne dolazi iz pravosuđa, za razliku od ovih drugih kolega, nego ju je predložio Parlament BiH. Radi se o zlatnoj studentici, koja je doktor prava i predaje, kao docent na Pravnom Fakultetu u Banja Luci.

Milijana Buha je postavljala pitanje mnogim članovima VSTV, kako to jedni mogu imenovati svoje srodnike, a za druge se traži ostavka zbog Pravilnika o sukobu interesa i navela da je njena sestra bila zlatna studentica i da radi već kao stručni suradnik, te da nije realno da ona nema pravo da konkurira za suca, a ovi drugi mogu.

Dakle, oduvjek je u tom VSTV važilo pravilo da jedni mogu sve, a da drugi ne mogu.

Što se tiče kolege Selima Karamehića o njemu imam pozitivno mišljenje, jer nisam primijetila ništa ekscesno u njegovom ponašanju.

No, ako se držimo principa, protiv njega je SIP-a dostavilo prijavu nekog građanina da je u vrijeme rata držao pištolj u ustima tom čovjeku, koji je prijavio i napisao i broj predmeta gdje je dao tu izjavu.

Očekivala sam da će nam kolega Selim dati makar neko pojašnjenje u vezi te prijave, ali nije dao nikakvo pojašnjenje. Niti je netko tražio od njega da se izjašnjava, niti da daje ostavku.

Prijava je završila u Uredu stegovnog tužitelja i što je dalje bilo ne znam.

Predsjednik je naveo i kolegu Slavu Lakića da treba podnijeti ostavku, ali smatram da je kolega Lakić, bez obzira što se vrlo često nismo slagali u mišljenju, jedan član pravosudne zajednice, koji ima integritet i da dostojanstveno obavlja svoju funkciju.

Što se tiče koleginice Biljane Simeunović, smatram da na sjednicu VSTV, nije trebala unositi svoj osobni sukob s predsjednkom VSTV iz razloga je nije mogla biti imenovana za Glavnog tužitelja u Bijeljini.

Za to imenovanje, nije kriv Milan Tegeltija, nego zato što je u tom tužiteljstvu popunjena sistematizacija i nije nitko mogao doći izvan tog tužiteljstva, a druga stvar koleginica Biljana je sama napustila intervju.

To je istina, jer mnogi glavni tužitelji i predsjednici suda namjerno popune sistematizaciju da se ne može nitko prijaviti na tu funkciju sa strane, čak i prijete sucima i tužiteljima da će im smanjiti ocjenu ako se prijave na mjesto predsjednika ili glavnog tužitelja i to treba onda urediti ograničavanjem mandata predsjednika sudova i glavnih tužitelja na dva mandata.

Nikakva izmjena zakona o tome ne treba, jer u zakonu piše da se mandat može ponoviti. Dakle, još jednom, a ne dok ga smrt ne zatekne ili napuni 70 godina, kako su to pojedini tumačili.

Mnogo loših stvari je naslijedjeno od prvog i drugog saziva VSTV-a.

Drago mi je, da je Milan Tegeltija, predsjednik VSTV dao ostavku, jer će time osloboditi VSTV, da radi dalje na unapređenju rada pravosuđa, a i same članove VSTV, koji rade pod pritiskom i stresom, od kako je objavljen snimak.

Drago mi je, jer je napokon shvatio da postoje određeni ljudi, koji ga po svaku cijenu, žele istjerati iz VSTV, smatrajući da ima konekcije s predsjednikom predsjedništva Miloradom Dodikom i da će se zbog toga srušiti država.

Ali Milan Tegeltija, predsjednik VSTV, sam je sebi kriv za takvu percepciju.

Pored toga, javnost će se upoznati s time da li će biti bolje pravosuđe, odlaskom Tegeltije iz VSTV.

Ja tvrdim da neće!

Tvrdim i da pravosuđe radi robovskim načinom rada, a da su samo pojedinci, koji se mogu lako identificirati, inficirali pravosuđe, jer imaju konekciju sa određenim kriminalnim krugovima, bili oni političari ili drugi kriminalci nebitno.

Nisam se oglašavala, povodom ove ostavke, kao ni snimka, jer smatram da više nisam dio VSTV i da sam dok sam bila dopredsjednica VSTV, obavljala svoj posao sukladno propisima, a nisam ni željela da netko pomisli da branim predsjednika VSTV Milana Tegeltiju.

No pojedini mediji me prozivaju, pojedini građani, pišu ružne komentare, a ja sam bila sudionik određenih događaja i znam što je to istina, a što je laž izgovorena od pojedinih članova vijeća.

Iskreno razočarana sam, kada sam vidjela da se Milan Tegeltija, ne zna obraniti od kolega argumentima, za koje postoje i materijalni dokazi, nego povišenim tonom kaže da će tražiti ostavke članova vijeća Gorana Nezirovića, Berine Alihodžić, Slave Lakić, Selima Karamehić i Biljane Simeunović.

Prije svega poznato mi je da se Milan Tegeltija sastajao, sa svim političarima iz RS, koji ga pozovu, a koji su bili na nekoj funkciji, bez obzira kojoj su stranci pripadali i ne samo sa političarima Srbima, nego i s onima iz reda hrvatskog naroda, kao i onima iz reda bošnjačkog naroda.

Poznato mi je da Milan nije nacionalista, niti šovinista, jer je živio sa ženom, koja je Bošnjakinja 4 godine.

Nikada nas nije uvrijedio, niti na koji način u smislu nacionalnosti ili vjere.

Zamjerila sam mu što koketira sa svima, a posebno sa međunarodnom zajednicom, kada je bilo očigledno da pojedinci, dostavljaju lažne informacije međunarodnoj zajednici, kako bi ocrnili jedan dio članova VSTV.

Mislio je ako bude servilan svima, da će sve biti uredu!

I rekla sam mu na sjednici da nije trebao ići na sastanak, koji je organizirao predsjednik predsjedništva Milorad Dodik, niti smatram da je morao ići sada na sastanak kod predsjednice Željke Cvijanović, jer je samo tako sebi naštetio i dao za pravo onima, koji ga kritiziraju.

Ovo iz razloga, jer se neki članovi sastaju tajno s političarima ili su vezani rodbinski, a ostaju čisti, jer javnost nije upoznata s time.

Pozivam Avdu Avdića, da piše i o ovim članovima VSTV, koje sam gore navela i da napiše nešto o slučaju „Memić“, a posebno da prijavi tužiteljstvu, kao nadležnim, koji se bave istragom, da ima snimak na kojem navodno D. B. uzima 100.000,00 KM od A. B.

Dakle, Avdo ako imaš taj snimak, onda ga pokaži nadležnim u cilju rasvjetljavanja slučaja, a vjerujem da ga možeš lako i dobiti.

Ja sam zbog ovoga gore svega navedneog, kada sam govorila kolegama u lice, javno na sjednicama, osuđivana i njihovi mediji su me napadali, prikazujući u javnosti suprotno.

Pozivam kolege članove VSVT sadašnje i bivše da kažu, ako imaju nešto o meni da li sam ja, svog bližeg ili daljnjeg srodnika do 20 koljena, predložila ili sudjelovala u imenovanju istih na bilo koju pravosudnu funkciju?

Zbog svega navedenog, očekivala sam bar jednom da će kolege, reći: “dajemo i mi ostavke, jer smo bili u sukobu s Pravilnikom o sukobu interesa“, a ne da lažno moraliziraju da će oni dati ostavke, ako, predsjednik ne da ostavku.

Nikada ovo pravosuđe, a niti država neće krenuti pravim putem, ako se jednima dozvoljava sve, a drugima ništa, te ako se ne procesuiraju svi jednako za iste prekršaje i za ista učinjena kaznena djela”, napisala je Jukić na facebooku.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara