Janša Sorosu: Vaš prljavi novac za tzv NVO-e najjači je generator sukoba na kontinentu.

Vrijeme:5 min, 9 sec

 

 

28. studenog 2020 Hrvatsko nebo je objavilo članak pod naslovom

Viktor Orbán: Europa se ne smije dati podvrgnuti Sorosevoj mreži

Viktor Orbán: Europa se ne smije dati podvrgnuti Sorosevoj mreži

 

sa uvodnim objašnjenjima Darana Darke Bašića glavnog urednika portala Hrvatsko nebo. Uvodna objašnjenja ponovo objavljujemo u cijelosti da čitateljima približimo povijest sukoba Soros – Mađarska, Poljska…

 

Uvodna objašnjenja

Najprije je u srpnju na razini šefova država ili vlada članica EU-a dogovoren iznos proračunskog okvira za EU tijekom sljedećih sedam godina te iznos nepovratne i povratne pomoći (povoljnih zajmova) unutar fonda za oporavak od gospodarskih i drugih posljedica pandemije „kovida 19“. Taj fond odnosno program oporavka nazvan je „EU sljedećeg naraštaja“. Zatim je ove jeseni srpanjski dogovor, pod njemačkim predsjedanjem i uz inzistiranje čelnika dijela država članica i Europskog parlamenta, protumačen tako da se svaku zemlju može u provedbi ljetos usuglašenoga ucijeniti: Ako ne budeš poštovala načela „vladavine prava“, sredstva iz obaju izvora (skupno blizu dvije tisuće milijarda eura, točnije 1,75 bilijuna) mogla bi ti biti uskraćivana ili smanjivana.

Pritom se mislilo poglavito na dvije države: Poljsku i Mađarsku. Neki zakoni i postupanja konzervativno-desnih vlada u tim dvjema državama već su koju godinu na udaru, zato što ih se u državama i institucijama i medijima koji su podvrgnuti sustavu zapadno-liberalistički pojmljenih pravila ponašanja smatraju nedemokratskima i nedopustivima, jer da nisu u skladu s temeljnim europskim načelom „vladavine prava“. Tko je ovlašten tumačiti što to znači? Ovlašteni smo „mi“ koji to kažemo! Tko smo „mi“? „Mi“ smo oni koji imamo drukčija mišljenja, drukčiji svjetonazor, a i drukčije interese od „vas“! “Mi” smo većina!

Nakon preokreta u neželjenom smjeru, poljska i mađarska vlada zaprijetile su vetom na formalno prihvaćanje višegodišnjeg proračuna i fonda za oporavak na razini Vijeća EU-a. Zaprijetile su dakle punom blokadom primjene novog programa za oporavak i novog sedmogodišnjeg proračuna. Ta bi blokada prouzročena vetom dviju država članica pogodila sve ostale, koje iz tih izvora podjednako kao i spomenute dvije „crne ovce“ očekuju novce, svima prijeko potrebne. Poljska i Mađarska kao države članice imaju pravo na veto, zato što je za prihvaćanje takvih odluka nužna po europskim ugovorima suglasnost svih država članica.

Na takvo držanje poljske i mađarske vlade burno su pa i prijeteći reagirali mnogi, tako i američki državljanin i multimilijarder George Soros. On je na portalu globalne medijske mreže Project Syndicate

https://www.project-syndicate.org/commentary/europe-must-stand-up-to-hungary-and-poland-veto-by-george-soros-2020-11

objavio članak u kojem je protivnicima politike koju (pred)vode Varšava i Budimpešta dao savjete kako perfidno i proceduralnim smicalicama zaobići njihov veto i pritom ih – kao „krivce“ – isključiti iz korištenja sredstvima iz spomenutih izvora Europske unije. Osim toga, Soros je svojski raspalio po Orbánu osobno, optužujući ga da se skupa sa svojom obitelji i političkim prijateljima jako obogatio (našao se tko će mu to prigovoriti, ha-ha!) te da se nezakonito ili nemoralno sa svojim ortacima domogao velikih sredstava pri javnim nabavama i na druge nedopustive načine.

Na Sorosev članak reagirao je predsjednik mađarske vlade osobno. No dogodilo se je to da je medijska mreža koja je objavila Sorosev napad odbila objaviti  Orbánov odgovor i ujedno protunapad. Tako naime suvremeni tobože demokratski mediji funkcioniraju, to već dobro znamo. Amerikancu Sorosu dali su ovaj put neograničen prostor da mudruje i „popuje“ kako se trebaju ponašati države i institucije Europske unije, a šefu jedne od država članica Europske unije uskratili su pravo na javni odgovor u tom istom mediju!

Predsjedniku vlade Orbánu nije stoga preostalo ništa drugo nego svoj odgovor – pisan na engleskomu zato što je „službeni“ jezik te medijske mreže engleski – objaviti na mrežnoj stranici svoje vlade. Osim toga, taj je odgovor službeno preveden na talijanski i francuski. Mnogi mediji koji nisu pod kontrolom međunarodne „duboke države“ ni medijske oligarhije, čiji je Soros očito ili neformalni vrhovni zapovjednik ili u najmanju ruku ministar za novo globalno informiranje i za „novu vjeru“, objavili su prikaz Orbánova odgovora. To su učinili i poneki hrvatski portali. No tekst Orbánova odgovora zaslužuje više od prikaza: zaslužuje uvid u cjelovit tekst. Zbog toga sam zamolio suradnika Hrvatskog neba da ga u cijelosti prevede na hrvatski, što je on i učinio. U nastavku je taj prijevod. Sam tekst nadilazi ovaj trenutak  i razmjere prepirke koja se upravo vodi. U njemu su rasvijetljene mnogo šire i dalekosežnije perspektive od političko-proceduralnih pitanja. Riječ je o perspektivama kojih svi moramo biti svjesni, zato što su posljedice nemjerljivo velike.

Darko Daran Bašić, glavni urednik portala Hrvatsko nebo

 

Ovog tjedna postignut je kompromis između Njemačke s jedne strane te Poljske i Mađarske s druge strane, a koji podržavaju sve članice EU. Vladavina prava neće se mijenjati, a uskraćivanje novca bit će moguće eventualno u slučaju korupcije i pravorijeka Europskog suda.

Isto tako, taj mehanizam se neće moći primjenivati do 2023. godine, tako da se u iduće tri godine Poljskoj i Mađarskoj neće moći prijetiti uskraćivanjem novca iz bilo kojih razloga.

Nezadovoljan takovom odlukom je naravno Soros.

“Mađarska i Poljska drsko prijete temeljnim vrijednostima EU. Kompromis oko proračuna koji je Unija postigla s dvjema zemljama odražava pogrešno uvjerenje da se ova prijetnja može otkloniti pukom željom”, napisao je Soros.

 

 

Njegovu objavu komentirao je slovenski premijer Janez Janša.

” Klonite se EU-a i Europe, molim. Vaš prljavi novac za takozvane NVO-e [nevladine organizacije] najjači je generator sukobā na kontinentu, koji uništavaju povjerenje između naroda i demokracije. Jedan Brexit bio je dovoljan. EU-u treba oporavak i stabilnost. Kancelarka Merkel dobro je obavila ovaj posao. “

 

 

Daran Bašić/Hrvatsko nebo

Odgovori