D. Pejčinović: Željezo se kuje dok je vruće – 3. dio

Vrijeme:3 min, 10 sec

 

„Upgrade“ Daytona

Izvorni dejtonski sporazum u proteklih je četvrt stoljeća više puta izmijenjen odlukama stranih čimbenika, u prvom redu visokih predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, i to bez ikakvog dogovora s predstavnicima konstitutivnih, suverenih, jednakopravnih … naroda koji žive u protektoratu. O narušavanju Daytonduha i slova Daytona pred nekoliko dana progovorili su Dragan Čović i Milorad Dodik, koji su, na poziv ruskog veleposlanika, dobili priliku iznijeti svoje mišljenje predstavnicima Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Muslimanski lider, Bakir Izetbegović, otklonio je poziv s obrazloženjem da je trebalo pozvati čelne ljude iz državnih institucija, poput Predsjedništva BiH. Drugim riječima, Izetbegović junior smatra da je, umjesto Čovića, kao predstavnika Hrvata trebalo pozvati Željka Komšića!

Unatoč čvrstim argumentima kako BiH više ne može napredovati s teretom Valentina Inzka, OHR-a i stranih sudaca, zapadne članice Vijeća sigurnosti (SAD, V. Britanija, Francuska, Njemačka) ipak su dale podršku sadašnjem bosanskom namjesniku, te oštro osudile Dodikove napade na „monstruma“ Inzka. No, za nas je puno važnije ustanoviti da Hrvati i dalje nemaju pravog partnera i saveznika na Zapadu, što je donekle posljedica „anemične“, neodlučne vanjske politike koju Zagreb vodi već 20 godina.

„The beginning of a beautiful friendship“?

Ako se problem Hrvata u BiH uopće može riješiti diplomatskim putem, onda je prvi zadatak naše diplomacije traženje pravih saveznika, odnosno saveznica. Od stalnih članica VS UN-a to bi zasada mogle biti jedino Rusija i Francuska. Rusi, naravno, nisu na hrvatskoj strani, ali, dokle god podupiru Dodikov „separatizam“ dotle će automatski podupirati i DodikČovićev „federalizam“. Što se tiče Francuza, njihova ministrica obrane ovih je dana došla u Zagreb lobirati za prodaju borbenih zrakoplova „Rafale“, koji se nalaze u službenoj konkurenciji s još tri ponuđača. Potaknuti posjetom, neki su novinari (D. Ivanković, Večernji list) odmah najavili kako francuski zrakoplovi imaju blagu prednost u odnosu na američke F-16. Ako je stvarno tako, zašto Plenković ne iskoristi priliku za promociju naših nacionalnih interesa u Parizu? I, kad smo već kod toga, može li Hrvatska nekako iskoristiti sadašnji sukob Francuske i Turske?

„Herceg-Bosna first!“

Kritičari možebitne suradnje s Francuzima sigurno će u prvi plan istaknuti snagu i utjecaj Sjedinjenih američkih država na ovim prostorima, što je neosporno. Međutim, zagovornici suverenističke politike mogli bi se prisjetiti da je u sličnim okolnostima, krajem devedesetih, kada se odlučivalo o izboru zrakoplova za „Croatia airlines“, predsjednik Tuđman odabrao ponudu Airbusa (umjesto Boeinga), što je kod tadašnjeg američkog veleposlanika izazvalo slom živaca. Tuđmanovu odluku vjerojatno je isprovocirala dvojbena američka politika prema Hrvatima nakon dejtonskog Hr i Hbsporazuma (koji su upravo Hrvati omogućili!). Stanje je danas nešto povoljnije, ali američka politika prema BiH i dalje ostaje kamen spoticanja u odnosima dviju država. Donekle je krivnja i na domaćim političarima! Umjesto da zapadnim saveznicima i partnerima jasno poruče kako je ravnopravan status Hrvata u BiH najvažniji nacionalni interes RH, oko kojega ne može biti nikakvih pogađanja, naši se političari stalno razbacuju frazama, rezolucijama i sudskim presudama koje nikoga ne zanimaju, a sve u jalovom iščekivanju da će se netko drugi boriti za hrvatske interese. Domaći političari nikako da shvate kako se bez odlučne vanjske politike ne može postići nikakav uspjeh! S druge strane, može li se zatvoriti oči pred činjenicom da propadanje hrvatstva u BiH dramatično narušava sigurnost čitave Hrvatske, a ne samo Dalmacije? Što ako sutra na našim granicama, umjesto prijateljske Herceg-Bosne, dobijemo muslimansko-bošnjačku „Federaciju“? Takav geostrateški gubitak ne može se ničim nadoknaditi, i vrijeme je da naši zapadni saveznici to konačno shvate. Neka si i oni postave logično pitanje – može li Hrvatska zbog (mizernih) stranih interesa zanemariti prijetnje opstojnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini?

Vezano

D.Pejčinović: Željezo se kuje dok je vruće

D. Pejčinović: Željezo se kuje dok je vruće – 2. dio

 

 

Dinko Pejčinović/HKV/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori