SVETAC DANA: Sveti Maksim

0

 

Ispovijedalac, monah.

Danas Crkva slavi svetog Maksima, koji je dobio pridjevak “Ispovijedalac”. Maksim je rođen u Palestini oko 580. godine. Od malena se isticao pobožnošću te je zarana uronio u svetopisamske tekstove. Poslije je živio u Jeruzalemu pa u Carigradu, odakle se pred navalama barbara na Bizantsko Carstvo preselio u Afriku. Unatoč tome, isticao se velikom hrabrošću te je neustrašivo ispovijedao kršćansku vjeru, što mu je i donijelo pridjevak “Ispovijedalac”.

I u Africi je nastavio u istom stilu, pa je tijekom jedne rasprave u Kartagi hrabro ustao protiv monoteleta, koji su pogrešno naučavali da se u Kristu nalazi samo jedna volja, ona božanska. Svoje je protivljenje ovome nauku potkrepljivao primjerima iz Svetoga pisma, što pokazuje njegovo veliko poznavanje istoga. Sudjelovao je i na koncilu koji je u Lateranu sazvao papa Martin I. i koji je nastojao riješiti smutnje koje je u Crkvi izazvala ova hereza.

Kada je car, htijući osigurati mir u carstvu, dekretom zabranio rasprave o Kristovoj volji, pristajući time uz heretike, Maksim mu se hrabro usprotivio. Zato ga je carski sud proglasio heretikom te ga osudio na sakaćenje. Odsječena mu je desna ruka i jezik, te je prognan na obale Crnoga mora, gdje je 662. godine i preminuo.

 

hkm.hr/https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara