VELIKI GLUMAC: Preminuo Mustafa Nadarević

0

 

 

Musatafa Nadarević, poznati bh. glumac preminuo je nakon duge borbe sa teškom bolešću u 77. godini.

Vijest o njegovoj smrti potvrdio je glumac Moamer Kasumović na svojoj FB stranici, prenosi Avaz.

Dijagnosticiran mu je bio karcinom pluća, nedavno je otpušten iz bolnice i bio je u kući u Zagrebu, a kako su pisali mediji nije izlazio iz kuće zbog epidemiološke situacije.

Mustafa Nadarević rođen je u Banjoj Luci 1943. godine.

Iako je živio i radio u mnogim gradovima bivše Jugoslavije, najveći dio života proveo je u Zagrebu.

Pozorišnu karijeru je započeo u Zagrebačkom kazalištu mladih, a 1969. godine postao je član Drame Hrvatskog narodnog kazališta u tom gradu. Najprije je velike uloge dobio u domaćem kazalištu – Bogdan u „Hvarkinji“, Pomet u „Dundi Maroju“, Miletić u „Ostavci“, Leon u „Gospodi Glembajevima“ . Njegov talent ubrzo su prepoznali strani redatelji pa je dobio glavnu ulogu u predstavi „Lorenzacco“.

Osim toga glumio je Sirana, Figara i M.P. Marfija u velikim predstavama. Filmsku karijeru započinje tek početkom osamdesetih godina u sporednim ulogama.

U filmu “Miris dunja” Mirze Idrizovića iz 1982. tumačio je ulogu Mustafe, mladića koji se u ratnom metežu želi obogatiti trgovinom i u tom cilju surađuje s nacističkim okupatorom, ali iz temelja se promijeni nakon što se zaljubi u Židovkinju koja se krije u kući njegovog oca. Zatim je uslijedio veliki film „Otac na službenom putu“ Emira Kusturice iz 1985. godine, gdje je odigrao još jednu maestralnu ulogu Zijaha. Potom su slijedili filmovi „Već viđeno“ Gorana Markovića iz 1987. godine, „Glembajevi“ Antuna Vrdoljaka iz 1988. godine, pa „Kuduz“, „Gluhi barut“, „Praznik u Sarajevu“, „Puška za uspavljivanje“, „Ničija zemlja“, „Gori vatra“, „Nafaka“ i mnogi drugi. Publiku ispred malih ekrana oduševio je ulogom Izeta Fazlinovića u seriji „Lud, zbunjen normalan“ koja je snimana od 2007. do 2016. godine.

Kao redatelj je debitirao 1992. godine sa predstavom „Let iznad kukavičjeg gnezda“, a nakon toga postavio je nekoliko velikih predstava – „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića, „Zabune“ Alana Ejkborna (Alan Ayckbourn) u Satiričnom kazalištu Kerempuh, „Hasanaginica“ Milana Ogrizovića u Hrvatskom naarodnom kazalištu i Narodnom pozorištu u Sarajevu.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara