STRANA ULAGANJA U FBIH: Svaka treća marka investirana u Federaciju BiH dolazi iz Hrvatske

Vrijeme:2 min, 18 sec

 

Podaci o izravnim stranim ulaganjima u Bosnu i Hercegovinu za ovu godinu sigurno će biti vrlo skromni kao posljedica globalnih negativnih ekonomskih kretanja i pandemije koronavirusa. U međuvremenu vlasti su zbrojile i obznanile podatke za prošlu godinu, koji također nisu posebno dobri, ali sigurno će biti bolji u odnosu na one iz 2020. godine, piše Večernji list BiH.

Manje u odnosu na 2018.

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CB BiH), stanje izravnih stranih ulaganja (ISU) na kraju 2019. godine u Federaciji Bosne i Hercegovine iznosilo je 9,022 milijarde KM.

– Gledajući kumulativno, ukupno stanje ulaganja u FBiH po prvi put dosegnulo je iznos od devet milijardi KM, što samo po sebi predstavlja značajnu brojku. S obzirom na navedeno, godina obilježena ekonomskom i političkom kompleksnošću ipak je uspjela polučiti pozitivan trend glede ISU – navodi u svom izvješću za federalnu Vladu resorno entitetsko ministarstvo.

Međutim, izravna strana ulaganja samo u prošloj godini u Bosni i Hercegovini iznosila su 699 milijuna maraka, od kojih se na Federaciju odnosi 314 milijuna KM. Manji priljevi ulaganja u Bosnu i Hercegovinu u odnosu na 2018. godinu koji su, prema revidiranim podacima, iznosili 952 milijuna maraka, prouzročeni su, između ostalog, povećanom isplatom dividendi u posljednjem tromjesečju 2019. godine, kao i preuzimanjem poduzeća u stranome vlasništvu od poduzeća u domaćem vlasništvu.

Gledajući prosjek ulaganja u posljednjih deset godina, dolazimo do prosječnog iznosa od 400,7 milijuna maraka, što znači da je u 2019. godini bilo manje investicija od prosjeka. Ako bi se promatralo razdoblje od 2010. godine, može se zaključiti da je manje izravnih ulaganja u FBiH nego prošle godine bilo samo 2012. i 2013. godine. S druge strane, 2017. godine bilo je gotovo dvostruko više (u financijskoj vrijednosti) investicija nego prošle godine.

Gdje se sve ulaže

Vodećih pet zemalja investitora po iznosu ulaganja u 2019. godini u Federaciju Bosne i Hercegovine, čiji zbirni iznos ulaganja iznosi 227,5 milijuna KM, bile su Hrvatska (102,3 milijuna KM), Slovenija (49), Austrija (35,2), Saudijska Arabija (21,6) i Italija (19,4). Jasno je kako Hrvatska uvjerljivo prednjači po iznosu izravnih ulaganja u FBiH jer svaka treća marka investirana u ovaj bosanskohercegovački entitet dolazi iz Hrvatske.

– Navedene zemlje tradicionalno predstavljaju najznačajnije partnere Federacije BiH, neke dijelom zbog zemljopisne povezanosti, a druge zbog natprosječnog poznavanja poslovnog ambijenta u Federaciji BiH – navodi se u izvješću.

Imajući u vidu postojeće djelatnosti stranih ulagača, i dalje je primat vezan za financijske uslužne djelatnosti, osim osiguranja i mirovinskih fondova, sa 117 milijuna maraka, te trgovinu na veliko, osim trgovine motornim vozilima i motociklima, s 47 milijuna maraka.

Evidentno je kako su financijske usluge i dalje dominantan segment u kojem strani investitori vide najveće šanse. S druge strane, najveći negativni trendovi evidentirani su u djelatnosti proizvodnje pića.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)