Laslo Torma: Komentar APSURDA o trodiobi vlasti u RH (2. nastavak)

Vrijeme:3 min, 44 sec

 

Pojam APSURD prema lat, absurdus, znači:  besmisleno, besmislenost, nesmisao, besmislica), ono što se protivi zdravomu razumu, normalnomu, razboritu mišljenju!

U ovome komentaru pokazati ćemo  koliko ima apsurdnosti i naznake određene  korumpiranosti u postupcima vladajuće političke „elite“ glede sve učestalijih tvrdnji da u sustavu trodiobe vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, NE SMIJE  se dešavati da bilo koji segment u ovoj trodiobi, utječe na neki drugi segment u ovoj trodiobi vlasti.

Apsurdna je tvrdnja i fundamental contradictio, da hrvatski Sabor kao najviša institucija zakonodavne vlasti države i institucija kojoj odgovaraju za svoj rad sve institucije koje su dužne raditi po zakonima koje hrvatski Sabor donosi, NE SMIJE formirati svoja istražna povjerenstva za kontrolu rada bilo koje institucije u državi, jer je to miješanje u rad institucija, odnosno utjecaj na rad institucija. Nevjerojatno je i posve apsurdno da neki  saborski zastupnici HDZ-a, u čemu prednjače Branko Bačić i Josip Borić, bez imalo srama tvrde da hrvatski Sabor i njegova povjerenstva NE TREBAJU se baviti raspravama i preispitivanjima rada, (tobože) neovisnih institucija sudske i izvršne vlasti. Pri tome im ne pada na pamet da se  upitaju tko se onda TREBA  baviti time što neke institucije NE RADE posao iz svoje nadležnosti, ili ga rade traljavo, loše iz neznanja ili čak namjerno, i to uz poprilične doze korumpiranosti?

Takva stajališta su očiti pokazatelj, u najmanju ruku, moralne korumpiranosti takvih zastupnika od strane stranačkih vodstava ili određenih poluga vlasti. Jer je nelogično i apsurdno tvrditi da je nezakonito putem povjerenstava razmatrati kako i što rade, ili ne rade i zašto ne rade određene institucije države. Trenutno su Plenković i saborska većina HDZ-a svrstani uz antologijsku paradigmu Milana Bandića – „Neka institucije rade svoj posao!“, a koji već godinama zna da institucije NE RADE svoj posao, odnosno rade samo ono što im vladajuća politika nalaže!

Na apsurdnosti i korumpiranost tih institucija čiju neovisnost tako „žustro“ zastupaju i brane Plenković i njegova saborska većina, ukazuje više općepoznatih činjenica kao što su sve afere koje su „otvorene“ ili postale poznate javnosti, tek kada su one postale javnosti poznate putem medija i na svu sreću uz pomoć još postojećeg malog broja istraživačkih novinara, i urednika koji su imali hrabrosti, pa to nisu skrivali od javnosti.

Sjetimo se sudbine „zvizdačice“ Vesne Balenović, koja je izjavila i prijavila, a mediji su to objavili: „Mislim da sam jedina osoba u Hrvatskoj koja sve zna što se tiče Ine. Grijeh SDP-a i HNS-a je neviđen i u odnosu na HDZ-ov, a kada je Ina u pitanju, je nemjerljiv. Vi morate znati da je Ina bila socijalni amortizer, da je bila u vlasništvu svih građana Hrvatske, da je bila kralježnica čitave države. Njihova je odluka bila da se nešto što je vrijedilo 8 milijardi dolara proda za 500 milijuna USD. Razlika je završila u nečijim džepovima“.

I sjetimo se skandalozne izjave obitelji Tuđman da „novac nije imovina“, za koju ne bismo saznali bez medija. U oba slučaja „institucije“ su ostale ‘slijepe i gluhe’, pa je krivnja bila na zviždačima, a ne na stvarnim krivcima.

Sjetimo se i divljačkog ponašanja generala Koradea i njegovog sina. Ne bi se ništa ništa saznalo da mediji nisu izvjestili o tome da je ubijen u policijskoj akciji uhićenja, a njegov sin uhićen radi divljanja po lokalima u koje je zalazio. Institucije su „radile“ svoj posao tek kada je nekoliko osoba moralo platiti glavom njegovo divljanje. Zar je to „neovisnost“ u radu institucija koju toliko gorljivo brani HDZ, Plenković i njegova „dvorska kamarila“?

Sjetimo se i kako su institucije „radile“ svoj posao kada se nije mogla ustanoviti realna cijena bojanja tunela, uz skamdaloznu izjavu minisitra Kalmete  da „možda se i krade, ali ja kao ministar to ne moram znati!“, a danas se „ekspresno“ procjenjuje trošak sanacije štete od potresa u Zagrebu?!

Sjetimo se apsurdnosti  u radu hrvatskog Sabora, kada ‘tanka većina’ od 76 ruku uglavnom HDZ-ovskih „vrtnih patuljaka“ iz ‘vrta’ Andreja Plenkovića i ‘kupljenih’ ruku koalicijskih partnera, odbijajući  gotovo sve amandmane oporbe na zakonske prijedoge, zapravo upravo miješaju u rad najviše zakonodavne institucije u zemlji, jer se odbijanje amandmana bez argumnetiranih objašnjenja uvijek svodi na  frazu-„Vlada ne prihvaća amandman!“. Poznato je čak i to da je Plenković izričito zabranio HDZ-ovcima da glasuju po savjesti uz prijetnju isključenja iz stranke, pa se sad postavlja pitanje tko poštuje, a tko ne poštuje ‘trodiobu’ vlasti? Plenković kada zabranjuje saborskim zastupnicima glasovanje po vlastitoj savjesti i pameti, ili Sabor kada želi izvršiti uvid u rada neke državne institucije?

 

Laslo Torma/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)