AUSTRIJA/Turci uz povike “Alahu akbar” demolirali unutrašnjost crkve u Beču

Vrijeme:2 min, 25 sec

 

 

Mladi Turci upali su u Crkvu Antuna Padovanskog u Beču i uz povike “Alahu akbar” demolirali unutrašnjost, polomili klupe, ispovjedničke kabine i liturgijske predmete. Kancelar Sebastian Kurz osudio je vandalski napad i zatražio “kraj pogrešno shvaćene tolerancije” prema islamu.

Upad u crkvu dogodio se jučer u bečkoj općini Favoriten. Svećenik je pozvao policiju, koja je brzo stigla na lice mjesta, ali su se mladići već razbježali, prenose “Nezavisne novine”.

Bogomolja je nakon napada zatvorena. Oko crkve je mnogo mladih ljudi, dok se na igralištima može čuti samo arapski i turski jezik.

Jedna prolaznica iz Francuske kaže da su mladi stalno u grupama, po desetak njih, i da se ne usuđuje obratiti im se.

Međutim, imam Ramazan Demija kaže da je došao pred crkvu da razgovara sa svećenicima, ali da mu nitko ne odgovara na pozive.

Solidarizacija sa islamističkim prosvjedima u Francuskoj

Vandalska akcija u Beču izvedena je u znak prosvjeda zbog toga što francuska vlada odbija zabraniti objavljivanje “blasfemičnih” karikatura u listu Charli Hebdo.

Riječ je o aktu solidarnosti s islamističkim prosvjedima u Francuskoj, koji imitira teroristički napad na katedralu u Nici, samo bez ljudskih žrtava.

Koliko je grupa bila velika, o tome se izvještaji razlikuju. Bečki Kurir i Kronen govore o 50 osoba, nacionalna televizija ORF o trideset.

Unutrašnjost Crkve je pokrivena kamerama, tako barem poručuju s te strane.

Crkva Svetog Antuna Padovanskog je u općini Favoriten.

Sam Favoriten se već dugo nalazi u fokusu bečke policije zbog učestalih obračuna u islamskom miljeu.

RTS je prošlog ljeta izveštavao o incidentima tog tipa.

S oko 200.000 stanovnika, Favoriten je najmnogoljudnija bečka općina. Od tog broja blizu polovice je migrantskog porijekla, po statistikama najviše je Srba i Turaka.

Svakodnevna statistika, ona koja se provlači kroz medije i ad hoc izjave političkih predstavnika, obično pod “Turcima” misli na sve muslimane.

Razlog za takvo pojednostavljivanje je često brzina, ali u slučaju općine Favoriten i politička procjena.

Već nekoliko mjeseci, iz austrijskog Ministarstva unutarnjih poslova otvoreno optužuju turskog predsjednika Erdogana da neizravno podbunjuje mlade muslimane u Austriji, time što im daje podršku za odbijanje integracije i izgradnju paralelnih društava.

U procjenama o organiziranom islamizmu, Favoriten obično zauzima prominentno mjesto u izjavama austrijske i bečke policije.

Porast islamističkih incidenata u opštini Favorite

Glasnogovornik Bečke nadbiskupije Mihael Priler osuđuje napad na crkvu i od izvršne vlasti očekuje brzu obradu i konsekvence za počinitelje.

“Stvar je vrlo ozbiljna”, kaže Priler, “jer je pravo na neometano ispoljavanje religije jedno od stubova mirnog suživota i mora biti zaštićeno”.

Oko Crkve Svetog Antona se već dva tjedna intenzivnije skupljaju članovi jedne omladinske bande i ometaju građane i vjernike.

Nakon niza takvih incidenata nižeg ranga, situacija je eskalirala kad je ta grupa mladih u petak upala u crkvu, rušila i lomila, kaže Priler. I druge institucije u kvartu se žale na ometanje s te strane.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)